Az üzleti tervek készítésének módszerei, értékelési szempontjai egy konkrét üzleti terv összeállításán keresztül
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | operatív terv piacelemzés stratégiai terv SWOT-elemzés üzleti terv |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/42001 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg42001 | ||
005 | 20221011102141.0 | ||
008 | 221011suuuu hu o 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Kling Zsanett | |
245 | 1 | 3 | |a Az üzleti tervek készítésének módszerei, értékelési szempontjai egy konkrét üzleti terv összeállításán keresztül |c Kling Zsanett |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Összefoglaló Az általam választott szakdolgozat cím leginkább arra utal, hogy az olvasó egy várhatóan leíró jellegű szakmai összefoglalót kap arról, hogy milyen módszerek és lehetőségek vannak a kezében annak, aki egy üzleti terv össze állítására vállalkozik. Mielőtt elkezdtem volna a dolgozat írását, számos szakmai anyagot, elméleti útmutatót, konkrét üzleti tervet olvastam át azért, hogy minél nagyobb ismeretet szerezzek a különböző módszerekről és lehetőségekről, illetve konkrét üzleti tervekről. Az előkészítő munka során azzal szembesültem, hogy azok a valós üzleti tervek, amelyeket a vállalkozások készítenek, szinte teljesen különbözőek, függetlenül attól, hogy ugyanazon célból készültek. Arra a megállapításra jutottam, hogy sok esetben inkább leíró jellegű, a konkrét számadatokat szövegesen magyarázó tervek készülnek, melyekből többnyire hiányoznak azok a szakmai „segítségek” (pl. SWOT), amelyek jól összefoglalják a kitűzött céltól a végeredményig vezető utat. Véleményem szerint ennek oka, hogy ezek a tervek nem minden esetben kerülnek szakmailag hozzáértő döntéshozók kezébe, ezért szükséges számukra olyan formában készíteni, hogy az ez által rendelkezésre álló információk birtokában mégis felelősségteljes döntést tudjanak hozni a vállalkozás jövőjére vonatkozóan. A dolgozat első része bemutatja azokat az elméleti módszereket, amelyek szükségesek egy konkrét üzleti terv elkészítéséhez. Röviden ismerteti a tervezési folyamatokat, azok lényegét. Kiemelt figyelmet szentel a stratégiai és operatív tervezésnek, bemutatja azok jelentőségét. A második rész már egy konkrét üzleti terv, amely annak minden lényeges részét tárgyalja. Szakdolgozatomban egy konkrét street food étterem megnyitásának előkészítését szeretném bemutatni, kihasználva a tanulmányaim során szerzett ismereteket. Az üzleti tervezés különböző módszereinek lehetőségeit figyelembe véve próbálok a menedzsment számára megfelelő információkat nyújtani ahhoz, hogy melyek azok a fontos lépések, amelyek a kitűzött cél eléréséhez elengedhetetlenek, illetve szükséges-e változtatni az eredeti elképzelésen. A téma aktualitását és fontosságát jelzi, hogy egy jelenleg zárt üzlethelyiség újra nyitását tervezi a Tulajdonos saját üzemeltetésben. Az üzlethelyiséget az előző szezonban bérlő üzemeltette, akivel a bérleti szerződés felmondását a nem megfelelő minőségű ételek, a sok vendégpanasz, vendég elégedetlenség sürgette. Mivel az üzlethelyiség a strand területén található, ezért az újra nyitás előkészítésére már csak néhány hónap áll rendelkezésre. Kutatási módszerként kérdőíves kutatást is készítettem, melyben arra kerestem a választ, melyek azok az ételek, italok, frissítők, amelyek a leginkább kedveltek vagy kívánatosak a vendégeink körében. A kérdőív összeállításánál figyelembe kell venni a jelenleg is működő gasztronómiai egységeket, az általuk kínált ételeket, a kiszolgálás fajtáját, illetve olyan kényelmi szolgáltatásokat is, amelyek a vendégek elégedettségét növelik. A megnyitásra váró street food étterem a Zalakarosi Családi-, Élmény- és Gyógyfürdő Zrt. területén található. A zalakarosi GRÁNIT Gyógyfürdő Rt. 1992. július 1-vel alakult át a jelenlegi gazdasági formában működő részvénytársasággá. A részvénytársaság fő tevékenységi köre: fürdő-, gyógyfürdő szolgáltatás. A Zalakarosi Fürdőnek két minősített gyógyvizes, két termál-, négy hidegvíz termelésre alkalmas kútja van. Egy hidegvizes kút helyett új kút került fúrásra, melyek teljes egészében fedezik a szükségleteket. Ezen kívül két kúttal rendelkezünk még, amely a gyógyvízzé minősített kutak rétegére fúrt, de nincs rendszerbe kötve. A minősített gyógyvizes kutak közül jelenleg egy kút termelése fedezi a szükségleteket télen, de nyáron két kút üzemeltetése is szükséges lehet. A gyógyvíz mennyisége hosszú távon várhatóan kielégíti az igényeket. 2006. április 1-től a cég neve GRÁNIT Gyógyfürdő Zrt., 2019. április 01-jétől a Cégbíróságon bejegyzésre került a Gránit Gyógyfürdő Zrt. névváltoztatása is. Az új, illetve a jelenlegi név: Zalakarosi Családi-, Élmény- és Gyógyfürdő Zrt. Témavázlat A szakdolgozat részletes vázlata: A téma szakmai és személyes aktualitása, a dolgozat célja: Szakdolgozatomban egy konkrét street food étterem megnyitásának előkészítését szeretném bemutatni, kihasználva a tanulmányaim során szerzett ismereteket. Az üzleti tervezés különböző módszereinek lehetőségeit figyelembe véve próbálok a menedzsment számára megfelelő információkat nyújtani ahhoz, hogy melyek azok a fontos lépések, amelyek a kitűzött cél eléréséhez elengedhetetlenek, illetve szükséges-e változtatni az eredeti elképzelésen. A téma aktualitását és fontosságát jelzi, hogy egy jelenleg zárt üzlethelyiség újra nyitását tervezi a Tulajdonos saját üzemeltetésben. Az üzlethelyiséget az előző szezonban bérlő üzemeltette, akivel a bérleti szerződés felmondását a nem megfelelő minőségű ételek, a sok vendégpanasz, vendég elégedetlenség sürgette. Mivel az üzlethelyiség a strand területén található, ezért az újra nyitás előkészítésére már csak néhány hónap áll rendelkezésre. Az alkalmazott kutatási módszerek: Kutatási módszerként kérdőíves kutatást tervezek, melyben arra keresem a választ, melyek azok az ételek, italok, frissítők, amelyek a leginkább kedveltek vagy kívánatosak a vendégeink körében. A kérdőív összeállításánál figyelembe kell venni a jelenleg is működő gasztronómiai egységeket, az általuk kínált ételeket, a kiszolgálás fajtáját, illetve olyan kényelmi szolgáltatásokat is, amelyek a vendégek elégedettségét növelik. A dolgozat tervezett felépítése: 1 BEVEZETŐ 1.1 PROBLÉMAFELVETÉS 1.2 A TÁRSASÁG BEMUTATÁSA 2 ÜZLETI TERVEK KÉSZÍTÉSÉNEK ELMÉLETI HÁTTERE 2.1 STRATÉGIAI TERVEZÉS 2.2 OPERATÍV TERVEZÉS 3 ÜZLETI TERV (konkrét példa) 3.1 BEVEZETŐ 3.2 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 3.3 PIACELEMZÉS 3.4 AZ ÜZLET BEMUTATÁSA 3.5 MARKETING TERV 3.6 MŰKÖDÉSI TERV 3.7 SZERVEZETI TERV 3.8 KOCKÁZATBECSLÉS 3.9 PÉNZÜGYI TERV 4 JAVASLATOK 5 ÖSSZEFOGLALÁS 6 Irodalomjegyzék MELLÉKLETEK, FÜGGELÉK | |
695 | |a operatív terv | ||
695 | |a piacelemzés | ||
695 | |a stratégiai terv | ||
695 | |a SWOT-elemzés | ||
695 | |a üzleti terv | ||
700 | 1 | |a Kiss Gábor |e ths | |
700 | 1 | |a Zatykó Dr. Zsuzsanna |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/42001/1/Szakdolgozat_KlingZsanett.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/42001/2/temavazlat-es-osszefoglalas-2020-majus.pdf |z Dokumentum-elérés |