Szemétmentes éttermek iránti érdeklődés Magyarországon
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | Csomagolásmentesség fenntartható fogyasztás fenntartható vendéglátás fenntarthatóság szemétmentesség |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/42683 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg42683 | ||
005 | 20230210144401.0 | ||
008 | 230210suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Néző Eszter | |
245 | 1 | 0 | |a Szemétmentes éttermek iránti érdeklődés Magyarországon |c Néző Eszter |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Szakdolgozatomban a szemétmentes (zero waste) éttermek iránti érdeklődést vizsgálom Magyarországon. Legfőbb kutatási kérdéseim közé tartozik többek között, hogy mennyire ismert fogalom a magyar társadalomban a szemétmentes életmód és vendéglátó egység. Választ keresek arra is, hogy található-e összefüggés a különböző demográfiai ismérvek (korosztály, lakhely, nem) és aközött, hogy a fogyasztók mennyire érzik magukénak és milyen súlyosnak gondolják a környezeti problémákat. Végül pedig vizsgálom, hogy a magyar emberek fontosnak tartják-e, és ha igen mennyire, hogy fenntartható vendéglátóhelyeket látogassanak, illetve, hajlandóak-e fenntartható, környezetbarát szolgáltatásért akár többet is fizetni. Elemeztem továbbá, hogy van-e különbség ezen kérdésekben az életkor, nem és a lakhely alapján. A megfogalmazott hipotéziseimet kétmintás z-próbával, illetve Wilcoxon-próbával teszteltem 5%-os szignifikanciaszinten. Dolgozatom első felében a szemétmentesség hátterét kutatom. Ehhez kapcsolódóan vizsgálom környezetszennyezés mai helyzetét, illetve, hogy a vendéglátásnak mekkora szerepe van ebben. Bemutatom, hogy milyen környezetvédelmi törekvések vannak és voltak jelen az Európai Unióban és hazánkban, valamint, hogy Magyarországon milyen történelmi események nehezítették meg a környezetvédelem folyamatát. Végezetül a fenntartható, így csomagolásmentes, szemétmentes vendéglátásban rejlő lehetőségeket veszem górcső alá. A primer kutatásom részét képezi egy, a fentiekkel kapcsolatos lakossági kérdőív, ezenfelül két mélyinterjú a talpalatnyitortenetek.hu blog íróival, akiket a szemétmentes életmódról, annak kihívásairól, a környezeti problémákról, a környezetvédelemről, a fenntartható és a szemétmentes vendéglátóhelyekről kérdeztem, illetve Kaplonyi Benjáminnal, aki a csomagolásmentes boltjának működését mutatta be nekem. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a válaszadók több, mint háromnegyede hallott már a szemétmentes életmódról, azonban 70%-uk még nem ismeri a szemétmentes vendéglátóhelyeket. Meglepő, hogy a válaszadók mindössze 11%-a figyel kifejezetten arra, hogy fenntartható vendéglátóhelyet látogasson, habár (a válaszok alapján), amennyiben minden jellemző megegyezik (ár, étel minőség, étlap változatossága) szívesebben látogatnának „zöld” vendéglátó egységet egy hagyományossal szemben. A megkérdezettek válaszaiból világosan látszik továbbá, hogy többlet anyagi ráfordításra már csak kevesen hajlandóak, csupán 14%-uk lenne hajlandó fenntartható szolgáltatásért többet fizetni. A kapott eredmények hasznosak lehetnek a vendéglátás területén dolgozó szakemberek számára, valamint alapjául szolgálhatnak egy nagyobb, egész magyar társadalmat lefedő kutatásnak is. | |
695 | |a Csomagolásmentesség | ||
695 | |a fenntartható fogyasztás | ||
695 | |a fenntartható vendéglátás | ||
695 | |a fenntarthatóság | ||
695 | |a szemétmentesség | ||
700 | 1 | |a Magyar Dr. Norbert |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/42683/1/N%C3%A9z%C5%91_Eszter_KVIK%20m%C3%A1solata.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/42683/2/Szakdolgozat%20%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91%20lap_k%C3%BCls%C5%91_N%C3%A9z%C5%91%20Eszter.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/42683/3/N%C3%A9z%C5%91%20Eszter%20b%C3%ADr%C3%A1lat%20Magyar%20Norbert.pdf |z Dokumentum-elérés |