A vendégösszetétel és a "plate waste" összefüggésének vizsgálata egy budapesti szálloda büféreggelijének példáján
Elmentve itt :
| Szerző: | |
|---|---|
| További közreműködők: | |
| Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
| Kulcsszavak: | élelmiszer-pazarlás fenntarthatóság plate waste reggeli szállodaipar |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/42699 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg42699 | ||
| 005 | 20230210144430.0 | ||
| 008 | 230210suuuu hu om 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Nemes Petra | |
| 245 | 1 | 2 | |a A vendégösszetétel és a "plate waste" összefüggésének vizsgálata egy budapesti szálloda büféreggelijének példáján |c Nemes Petra |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a Egy gazdag büféasztalos reggelit megpillantva, a vendég jellemzően háttérbe szorítja a tudatosságot és a bőségtől vezérelve több ételt szed ki, mint amennyit el tud fogyasztani, így az a tányéron marad. Ennek a veszteségnek – más néven „plate waste”-nek – a környezetre gyakorolt negatív hatása rendkívül jelentős. A szállodák a vendégeket okolják a „plate waste” keletkezéséért. A kutatás célja, hogy feltárja, valójában ki a felelős ezért a hulladékért, valamint, hogy felfedezhető-e összefüggés a „plate waste” és a vendégösszetétel között. Az eredmény elérése több kutatási módszer alkalmazását igényelte. Egy négycsillagos szálloda büféreggeliztetése során keletkező „plate waste” mennyiségének mérésére került sor miközben a vendégekre hatással lévő figyelemfelkeltő jelzések kerültek kihelyezésre. Emellett interjú készült az étterem séfjével, valamint kérdőív segítségével a vendégek véleményét kutattuk. A „plate waste” méréséről, összetételéről, okozójáról és értékéről hazánkban kevés információ áll rendelkezésre. A kutatás egyedisége abban rejlik, hogy rendkívül gyakorlatorientált, eredményei hasznosak a szakma számára, és további kutatások kiindulópontjaként szolgálhat. | |
| 695 | |a élelmiszer-pazarlás | ||
| 695 | |a fenntarthatóság | ||
| 695 | |a plate waste | ||
| 695 | |a reggeli | ||
| 695 | |a szállodaipar | ||
| 700 | 1 | |a Karakasné Morvay Klára |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/42699/1/Nemes%20Petra%20_KVIK_szakdolgozat.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/42699/2/NemesPetra_konzulensi_Karakasn%C3%A9.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/42699/3/Nemes%20Petra_opponens_Kov%C3%A1cs%20R%C3%B3bert%20Ferenc.pdf |z Dokumentum-elérés |