Higiéniai szabályok betartásának vizsgálata vendéglátói egység esetében

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Chami Fatime
További közreműködők: Magyarné Dr. Horváth Kinga
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:étterem
higiénia
koronavírus-járvány (COVID-19)
vendéglátás
vendéglátóipar
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/43097
Leíró adatok
Kivonat:A vendéglátás speciális eleme az étel és italkínálat struktúrájának kialakítása, amely a modern kor igényeihez alkalmazkodva egyre komolyabb odafigyelést, a higiéniai szabályok szigorú és következetes betartását várja el az ágazat szereplői részéről. A nemzetközi és nemzeti szabványok, előírások rendszerének alapvető célja a fogyasztók, a vendégek egészségének védelme, a biztonságos és kulturált körülmények között történő előállítási folyamatok, illetve a fogyasztás higiénés körülményeinek biztosítása. Munkám során a vendéglátás aktuális trendjeinek ismertetését követően bemutatom a hazai és nemzetközi jogszabályi környezet és törvényi háttér meghatározó tényezőit. Napjaink szinte minden embert érintő aktualitása, a COVID- 19 koronavírus járvány további hangsúlyt ad a higiénia folyamatos fejlesztésére irányuló törekvéseknek, alátámasztja azok szükségszerűségét. Dolgozatom második szakaszában a pandémia vendéglátás ágazatra gyakorolt hatását vizsgálom a rendelkezésre álló statisztikai adatok ismertetésén és elemzésén keresztül. A vendéglátás folyamatainak higiéniai követelményeinek bemutatását követően rávilágítok azokra a specifikumokra, amelyek a világjárvány miatt, illetve annak hatására változásokat idéztek elő a folyamatokban. Önálló gyakorlati kutatás keretén belül vizsgálom, hogy a vendéglátás szektor szereplői körében milyen attitűdök és vélemények alakultak ki a személyi higiéniával kapcsolatos elvárások terén. Vizsgálom továbbá, hogy az egységeket működtetők milyen óvintézkedéseket vezettek be, vagy terveznek bevezetni annak érdekében, hogy a fogyasztók, vendégek egészsége és biztonsága tovább növekedjen. A gyakorlati kutatás keretén belül önálló kérdőíves megkérdezéssel keresem meg az ágazat potenciális fogyasztóit, amelynek során az ő aspektusaikat veszem górcső alá. Vizsgálom, milyen higiéniai és élelmiszerbiztonsági elvárásokkal lennének elégedettek a közeljövőben, illetve milyen intézkedésekben bízva látják azok megvalósulását a járvány leküzdését követő időszak során.