Higiéniai szabályok betartásának vizsgálata vendéglátói egység esetében

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Chami Fatime
További közreműködők: Magyarné Dr. Horváth Kinga
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:étterem
higiénia
koronavírus-járvány (COVID-19)
vendéglátás
vendéglátóipar
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/43097

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg43097
005 20230317151206.0
008 230317suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Chami Fatime 
245 1 0 |a Higiéniai szabályok betartásának vizsgálata vendéglátói egység esetében  |c Chami Fatime  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A vendéglátás speciális eleme az étel és italkínálat struktúrájának kialakítása, amely a modern kor igényeihez alkalmazkodva egyre komolyabb odafigyelést, a higiéniai szabályok szigorú és következetes betartását várja el az ágazat szereplői részéről. A nemzetközi és nemzeti szabványok, előírások rendszerének alapvető célja a fogyasztók, a vendégek egészségének védelme, a biztonságos és kulturált körülmények között történő előállítási folyamatok, illetve a fogyasztás higiénés körülményeinek biztosítása. Munkám során a vendéglátás aktuális trendjeinek ismertetését követően bemutatom a hazai és nemzetközi jogszabályi környezet és törvényi háttér meghatározó tényezőit. Napjaink szinte minden embert érintő aktualitása, a COVID- 19 koronavírus járvány további hangsúlyt ad a higiénia folyamatos fejlesztésére irányuló törekvéseknek, alátámasztja azok szükségszerűségét. Dolgozatom második szakaszában a pandémia vendéglátás ágazatra gyakorolt hatását vizsgálom a rendelkezésre álló statisztikai adatok ismertetésén és elemzésén keresztül. A vendéglátás folyamatainak higiéniai követelményeinek bemutatását követően rávilágítok azokra a specifikumokra, amelyek a világjárvány miatt, illetve annak hatására változásokat idéztek elő a folyamatokban. Önálló gyakorlati kutatás keretén belül vizsgálom, hogy a vendéglátás szektor szereplői körében milyen attitűdök és vélemények alakultak ki a személyi higiéniával kapcsolatos elvárások terén. Vizsgálom továbbá, hogy az egységeket működtetők milyen óvintézkedéseket vezettek be, vagy terveznek bevezetni annak érdekében, hogy a fogyasztók, vendégek egészsége és biztonsága tovább növekedjen. A gyakorlati kutatás keretén belül önálló kérdőíves megkérdezéssel keresem meg az ágazat potenciális fogyasztóit, amelynek során az ő aspektusaikat veszem górcső alá. Vizsgálom, milyen higiéniai és élelmiszerbiztonsági elvárásokkal lennének elégedettek a közeljövőben, illetve milyen intézkedésekben bízva látják azok megvalósulását a járvány leküzdését követő időszak során. 
695 |a étterem 
695 |a higiénia 
695 |a koronavírus-járvány (COVID-19) 
695 |a vendéglátás 
695 |a vendéglátóipar 
700 1 |a Magyarné Dr. Horváth Kinga  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43097/1/Higi%C3%A9niai%20szab%C3%A1lyok%20betart%C3%A1s%C3%A1nak%20vizsg%C3%A1lata%20vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%B3i%20egys%C3%A9g%20eset%C3%A9ben.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43097/2/Szakdolgozat%20Chami%20Fatime_felt%C3%B6lt.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43097/3/Chami%20Fatime%20k%C3%BCls%C5%91%20%C3%A9rt%C3%A9kel%C3%A9s.pdf  |z Dokumentum-elérés