Az Y és Z generáció munkahely elhagyásánák összefüggései
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | munkaerőpiac szálláshely-szolgáltatás turizmus Y generáció Z generáció |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/43381 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg43381 | ||
005 | 20230319182144.0 | ||
008 | 230319suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Pál Fanni Beatrix | |
245 | 1 | 3 | |a Az Y és Z generáció munkahely elhagyásánák összefüggései |c Pál Fanni Beatrix |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Ahogyan azt egyetemi tanulmányaim és a toborzásban betöltött munkatapasztalatom alapján megtapasztalhattam, az emberi tőke egy vállalkozás legértékesebb erőforrása. Mivel a turisztikai szektor által nyújtott szolgáltatások a megfelelő mennyiségű és minőségű emberi erőforrás nélkül nem jöhetnének létre, ezért az ágazatban tevékenykedő vállalatoknak nagy hangsúlyt kell fektetniük a munkavállalók megtartására és dolgozatomban azt vizsgálom, hogy ezt miként tudnák megvalósítani. Fókuszban a szálláshely-szolgáltatás piaca áll, hiszen a megfelelő szálláshelyek jelenléte nélkül turizmus sincsen. Jelenleg négy generáció van jelen a munkaerőpiacon, legnagyobb arányban az Y generációval találkozhatunk, akik már középvezetői-vezetői pozícióig tornázták fel magukat és az ő utánpótlásukként hivatkozhatunk a jelenleg munkaerőpiacra folyamatosan belépő Z generációra, akik elsőkként születtek bele a digitális világba. Ez a két generáció merőben eltér minden korábbi generációtól, ezért a vállalkozásoknak kihívást jelent a fiatal munkavállalók elköteleződésének megalapozása, akik 2021-ben a szektor munkavállalóinak 29 %-át tették ki (Eurostat, 2022). Általánosságban jellemző rájuk, hogy nem terveznek hosszútávon egy munkahelyen maradni, „job hopper” -ként, vagyis gyakori munkahelyváltóként is szoktak rájuk hivatkozni. Hűségüket nem a vállalathoz, hanem a betöltött pozíciójukhoz kötik. A turisztikai szektorban már a 2020-as járványhelyzet előtti években is magas volt a fluktuáció, aminek mozgatórugója az alacsony bérezés és rugalmatlan munkavégzés volt (VIMOSZ-MVI, 2021). A szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás ágazatban dolgozók bére a nemzetgazdasági átlag 60-65 %-ot éri el, így a magasabb jövedelemszerzés reményében a fiatalabb munkavállalók inkább külföldi országokban vállalnak munkát szezonálisan vagy hosszútávon, sokan pedig, leginkább Nyugat-Magyarországon a határmenti városokból ingáznak külföldre. Ezért megnézzük, hogy a vállalkozások hogyan tudnának igazodni az Y és Z generációs munkavállalók igényeihez, hogy azok a lehető leghosszabb ideig megtarthassák a jól teljesítő egyéneket. | |
695 | |a munkaerőpiac | ||
695 | |a szálláshely-szolgáltatás | ||
695 | |a turizmus | ||
695 | |a Y generáció | ||
695 | |a Z generáció | ||
700 | 1 | |a Szalók Dr. Csilla |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43381/1/SZAKDOLGOZAT.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43381/2/Szakdolgozat%20%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91%20Bsc%20P%C3%A1l%20Fanni.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43381/3/P%C3%A1l%20Fanni-szakdolgozat%20%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91_Sz%C5%B1ts%20Ildik%C3%B3.pdf |z Dokumentum-elérés |