Craft sörök hatása a vendéglátásra, budapesti fiatal felnőttek körében
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | élelmiszerfogyasztás étterem sör söripar vendéglátás |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/43438 |
Abstract: | Dolgozatomban a sör történelmét, fogyasztási szokásait kutattam széleskörben, majd ezt szűkítettem Magyarországra, a kézműves sörökre és végső soron a kézműves söröket forgalmazó vendéglátóegységekre. A legfontosabb kutatási kérdésem, hogy hogyan lehetne még több étterembe bevezetni a craft söröket Miért nem történt ez még meg, mi az ami hátráltatja a kisüzemi sörök terjedését Ezeket a kérdéseket szekunder kutatással hazai szakirodalom elemzésével kezdtem feltárni. A sör világi történelme után, Magyarország sörtörténelmét vizsgáltam, majd a sör és kézműves sör piacot. Nem kaptam váratlan eredményt Magyarországon számottevő a sör fogyasztás, és évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza egészen a honfoglalásig. Ezt követően primer kutatással vizsgáltam tovább a fent említett kérdéseket. Először egy online kérdőívet készítettem, ami feltárta a keresleti oldalt, majd egy mélyinterjút a Beerstro 14 üzletvezetőjével. Mindkettő esetben azt az eredményt kaptam, hogy érdemes hazánkban craft sörre foglalkozni, ugyanis piaca évről évre növekszik. Kereslet a budapesti fiatal felnőttek felől és a külföldi turisták felől egyaránt tapasztalható, a kínálat azonban még nem zárkózott fel e mellé. Számos kisüzem működik Magyarországon ezekből 30-at vizsgáltam, és mind a 30 ígéretesnek bizonyult, legtöbb közölük az elmúlt években növelni tudta adózott eredményét. Ez alapján érdemes őket forgalmazni. Végül összegzéssel, következtetésekkel, javaslatokkal zártam dolgozatomat. |
---|