Fenntarthatóság a fenntarthatóságban, a kézműves sajtokat előállító termelők fenntartható működésének szerepe a fenntarthatóságban

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Bartyik Réka
További közreműködők: Mucha László
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:fenntartható fogyasztás
fenntartható vállalkozások
fenntarthatóság
helyi termelők
kézműves sajtok
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/43611

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg43611
005 20230323152528.0
008 230323suuuu hu o 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Bartyik Réka 
245 1 0 |a Fenntarthatóság a fenntarthatóságban, a kézműves sajtokat előállító termelők fenntartható működésének szerepe a fenntarthatóságban  |c Bartyik Réka  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A kutatásom középpontjában a fenntarthatóság vizsgálata áll a kézműves sajtokat előállító gazdaságok kapcsán. Napjainkban az élet számos területén megjelenik és befolyásoló erővel bír a fenntarthatóság, ami érezhető gazdasági, társadalmi és környezeti területeken is. Dolgozatom célja feltárni hazánkban a fenntartható élelmiszerfogyasztás körülményeit, felmérni a fenntartható vállalkozások irányába történő törekvéseket és megismerni a kézműves sajtokat előállító gazdaságok mindennapi működését. A primer kutatás alapjaként a Porter-féle öttényezős- és gyémántmodellek szolgálnak, felmérve a kézműves sajt-termelők piaci helyzetét. Kvalitatív kutatást végeztem, ami egyéni interjúk segítségével történt, ahol hat kézműves termelőt kérdeztem többnyire telefonos megkérdezéssel. Az eredményeket tekintve elmondható, hogy hasznosnak bizonyult a kutatás, hiszen kirajzolódni látszik a hazai kézműves sajtokat termelő gazdaságok helyzete és a fenntartható vállalkozások bővülési lehetőségei. Valamint tévhitekre is rávilágított, mint például az állat jóllét problémája, hiszen míg a szekunder kutatásból az derült ki, hogy a fogyasztók egy csoportja a nem megfelelő állattartási körülmények miatt vált növényi alapú tejtermékekre, addig a saját kutatási részből egyértelművé vált, hogy a kézműves sajttermelők esetén az állatállomány optimális életminőségének biztosítása az elsődleges. Ezen vállalkozások esetében a pénzügyi fenntarthatóság nem csak a vállalkozás működése szempontjából fontos, hanem a pénzügyi források megléte biztosíthatná ezen vállalkozások hozzájárulását az ökológiai fenntarthatósághoz is. 
695 |a fenntartható fogyasztás 
695 |a fenntartható vállalkozások 
695 |a fenntarthatóság 
695 |a helyi termelők 
695 |a kézműves sajtok 
700 1 |a Mucha László  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43611/1/Bartyik_R%C3%A9ka_KKK.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43611/2/Bartyik_R%C3%A9ka_KKK.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43611/3/B%C3%ADr%C3%A1lat%20Bartyik%20R%C3%A9ka.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43611/4/Bartyik%20R%C3%A9ka.pdf  |z Dokumentum-elérés