Fenntarthatóság a fenntarthatóságban, a kézműves sajtokat előállító termelők fenntartható működésének szerepe a fenntarthatóságban
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | fenntartható fogyasztás fenntartható vállalkozások fenntarthatóság helyi termelők kézműves sajtok |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/43611 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg43611 | ||
005 | 20230323152528.0 | ||
008 | 230323suuuu hu o 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Bartyik Réka | |
245 | 1 | 0 | |a Fenntarthatóság a fenntarthatóságban, a kézműves sajtokat előállító termelők fenntartható működésének szerepe a fenntarthatóságban |c Bartyik Réka |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a A kutatásom középpontjában a fenntarthatóság vizsgálata áll a kézműves sajtokat előállító gazdaságok kapcsán. Napjainkban az élet számos területén megjelenik és befolyásoló erővel bír a fenntarthatóság, ami érezhető gazdasági, társadalmi és környezeti területeken is. Dolgozatom célja feltárni hazánkban a fenntartható élelmiszerfogyasztás körülményeit, felmérni a fenntartható vállalkozások irányába történő törekvéseket és megismerni a kézműves sajtokat előállító gazdaságok mindennapi működését. A primer kutatás alapjaként a Porter-féle öttényezős- és gyémántmodellek szolgálnak, felmérve a kézműves sajt-termelők piaci helyzetét. Kvalitatív kutatást végeztem, ami egyéni interjúk segítségével történt, ahol hat kézműves termelőt kérdeztem többnyire telefonos megkérdezéssel. Az eredményeket tekintve elmondható, hogy hasznosnak bizonyult a kutatás, hiszen kirajzolódni látszik a hazai kézműves sajtokat termelő gazdaságok helyzete és a fenntartható vállalkozások bővülési lehetőségei. Valamint tévhitekre is rávilágított, mint például az állat jóllét problémája, hiszen míg a szekunder kutatásból az derült ki, hogy a fogyasztók egy csoportja a nem megfelelő állattartási körülmények miatt vált növényi alapú tejtermékekre, addig a saját kutatási részből egyértelművé vált, hogy a kézműves sajttermelők esetén az állatállomány optimális életminőségének biztosítása az elsődleges. Ezen vállalkozások esetében a pénzügyi fenntarthatóság nem csak a vállalkozás működése szempontjából fontos, hanem a pénzügyi források megléte biztosíthatná ezen vállalkozások hozzájárulását az ökológiai fenntarthatósághoz is. | |
695 | |a fenntartható fogyasztás | ||
695 | |a fenntartható vállalkozások | ||
695 | |a fenntarthatóság | ||
695 | |a helyi termelők | ||
695 | |a kézműves sajtok | ||
700 | 1 | |a Mucha László |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43611/1/Bartyik_R%C3%A9ka_KKK.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43611/2/Bartyik_R%C3%A9ka_KKK.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43611/3/B%C3%ADr%C3%A1lat%20Bartyik%20R%C3%A9ka.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/43611/4/Bartyik%20R%C3%A9ka.pdf |z Dokumentum-elérés |