A gasztroműsorok hatása a fine diningra

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Popp Péter
További közreműködők: Csulak Gergely
Magyar Dr. Norbert
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:fine dining
főzőműsor
gasztronómia
televíziós műsor
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/43651
Leíró adatok
Kivonat:Kutatásom célja feltárni a főzőműsorok fine dining szereplőire gyakorolt hatásait keresleti és kínálati oldalról egyaránt. Dolgozatom a hazai fine dining jelenkorunkban helytálló fogalmi meghatározását is körüljárja. Célkitűzéseim elérése érdekében a fine dining keresleti oldalát a kérdőív, míg kínálati oldalát az interjú eszközével vizsgáltam, utóbbihoz négy fiatal, a szakmájában már elismert szakembert választottam. Munkámban a televíziós főzőműsorok és a fine dining kapcsolata mellett azok átfogó történeti áttekintése is megtörténik, jellemzően hazánk perspektívájából. Kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy a főzőműsorok hatása a kínálati oldalon a szakmát tanulók esetében az alázatuk csökkenésében, míg a szakembereknél legfőképpen ihletmerítéseikben és érdeklődéseikben mutatkozik meg. A keresleti oldalon pedig a nézők új alapanyagokhoz és konyhatechnológiákhoz, illetve más nemzetek konyháinak ételeihez való hozzáállásának pozitív változásában tapasztalható. Bár bebizonyosodott, hogy a műsorok nagyobb közönséghez juttatják el a főzést, illetve annak esztétikai élményét, az ilyen tartalmakat fogyasztók mégsem ismerik nagyobb arányban a fine dining fogalmát, ellentétben azokkal, akik már legalább egyszer testközelből megtapasztalták azt.