A koronavírus járvány hatásai a vendéglátási szektorra
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | digitalizáció HORECA koronavírus-járvány (COVID-19) vendéglátás vendéglátóipar |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/44556 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg44556 | ||
005 | 20230421095203.0 | ||
008 | 230421suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Liebenau Levente Péter | |
245 | 1 | 2 | |a A koronavírus járvány hatásai a vendéglátási szektorra |c Liebenau Levente Péter |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a A koronavírus járvány éppen csak eltűnt az életünkből. Manapság más kihívások elé kell néznünk, azonban a pandémia időszaka meghatározta életünket. Mindnyájunkat érintette valamilyen formában. Ezzel a gazdaság sincs másképp, minden iparág érezte a világjárvány hatását. Vannak szektorok, melyek kevésbé érintettek és vannak olyan részei is a piacnak, melyek jelentős veszteségeket könyvelhettek el. Én a vendéglátóipart veszem górcső alá a munkámban és nem csak azért, mert a piac talán leginkább befolyásolt szegmense ez, hanem azért is, mert jelenleg is ebben az iparágban dolgozom. Így személyes tapasztalataim és saját véleményem is van a leírtakról, amik szerves részét képezik a diplomamunkámnak. Több gondolkodó által készített felmérést és konklúziót veszek alapul, hogy megértsem, milyen volt a helyzet 2020-ban, amikor egy teljesen új kihívás elé állt a világunk. Megoldásokat, tippeket és tendenciákat elemzek ahhoz, hogy világosan láthassam, mi az, ami ebben az időszakban kritikus volt a vendéglátó egységek életben maradásához és a versenyelőnyük megtartásához. Nem csak országos, de globális szinten értelmezem a változást és különféle válságkezelési módszerekkel találkozok. Kvalitatív primer kutatásomban pedig a munkatársaim segítségét kérem, akik a több éves, vagy akár évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a HORECA és a szociális étkeztetési szektorban. Válaszaikat elemezve könnyebben megérthettem a magyarországi konyhák helyzetében végbement változásokat. A dolgozatomat a munkáltatóm által készített nagy számú kvantitatív kutatás is segíti, mely alapvetően is bemutatja, hogyan reagálnak a vendéglátó egységek a koronavírusra és persze a korlátozásokra. Kiemelem az olyan attitűdöket, melyek hozzájárulnak a helyes alkalmazkodáshoz a változások idején. Kiderül, hogy a digitális világban a fejlődésre nyitottnak kell maradni, a technológiai fejlődéssel lépést kell tartani. Megjelenik azonban az is, hogy a személyesebb, magánjellegű kapcsolat a kisvállalkozásoknál fontos, főként a magyar piacon. Egyértelművé válik, hogy szinte bármilyen átalakuláshoz lehet alkalmazkodni, és ha ezt megtesszük, versenyképesek maradhatunk. Kutatásom azért is fontos, és bár visszamenőleg elemez egy elmúlt helyzetet, a múlt ismeretéből oly sokszor kaphatunk iránymutatást a jövővel kapcsolatban. Jelenleg is esedékes, hogy a vendéglátásban miként fognak hozzáedződni az éppen végbemenő energiaválság és a hiperinfláció által kialakított nehéz helyzethez. Nyilvánossá válik, hogy a legjobb módszer az, ha folyamatosan fejlődünk és nyitottak maradunk az új megoldásokra. Mindemellett minden digitalizációs lehetőséget használjunk ki, mert ez a huszonegyedik században megkérdőjelezhetetlen. | |
695 | |a digitalizáció | ||
695 | |a HORECA | ||
695 | |a koronavírus-járvány (COVID-19) | ||
695 | |a vendéglátás | ||
695 | |a vendéglátóipar | ||
700 | 1 | |a Bisits Péter |e ths | |
700 | 1 | |a Kása Dr. habil. Richárd |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44556/1/Szakdolgozat_LiebenauLeventeP%C3%A9ter_2022.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44556/2/Titkos%C3%ADt%C3%A1si%20k%C3%A9relem%20szkennelt.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44556/3/%C3%96sszefoglal%C3%B3.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44556/4/K%C3%BCls%C5%91%20konzulensi%20b%C3%ADr%C3%A1lat.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44556/5/Liebenau%20Levente.pdf |z Dokumentum-elérés |