Termelési kontrolling módszertana és gyakorlata a Pick Szeged Zrt. esetében

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Balogh Panka
További közreműködők: Kresalek Péter
Lóránd Nagy
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:húsipar
kontrollingrendszer
önköltségszámítás
termelési költségek
tevékenységalapú
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/44667

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg44667
005 20230421095608.0
008 230421suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Balogh Panka 
245 1 0 |a Termelési kontrolling módszertana és gyakorlata a Pick Szeged Zrt. esetében  |c Balogh Panka  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A szakdolgozatom a Pick Szeged Zrt. termelési kontrolling módszertanát, annak alkalmazását mutatja be egy külső nézőpontból. Elméleti síkon közelítettem meg a témakört, hiszen nem a Vállalatnál töltöm a szakmai gyakorlatomat. Nem a napi feladatok részleteiből adódnak a felvetéseim, inkább a szakirodalmi bázis alapozza meg a felvetődő kérdéseket.A dolgozat első fele a Pick Szeged Zrt. múltjára tekint vissza, ezzel is érzékeltetve a Vállalat megismerésének fontosságát. Ezután következik a húsiparról szóló általános bemutatás, majd annak iparágspecifikus sajátosságai, amik más iparágak területén így együttesen nincsenek jelen. A kontrolling szerepének jelentősége itt már megmutatkozik, viszont először arról egy részletes bevezetést írtam, szintén a megfelelő megértés érdekében. A kontrolling sokszínűségét kicsit háttérbe szorítva, kifejezetten a termelési kontrolling feladatát ismertettem, majd pedig rátértem a Pick Szeged Zrt. kontrolling osztályának vizsgálatára. Beazonosítottam a feladatköröket és ez alapján leszűkítettem a vizsgálatot a költségkontrolling területére.Az önköltségszámítás témakörét ismét egy szakirodalmi feldolgozással és a téma általános bemutatásával indítottam. A Vállalattól segítségül kaptam egy termék önköltségének felépítését bemutató kalkulációs sémát, ami arányaiban valós, de egyébként fiktív adatokat tartalmaz. Ezt a dolgozathoz felhasználható formára szabtam és a segítségével elkezdhettem a szűkebb vizsgálatot. Bemutattam a kalkuláció részeit és felépítését, majd pedig értékeltem az alkalmazott költségszámítási módszert (hagyományos költségszámítás). Mivel azonosítottam olyan hiányosságokat az alkalmazott módszerban, ami fejlesztésre szorul, javaslatot adtam annak korszerűsítésére. Ezután pedig egy újabb javaslat keretein belül bemutattam egy másik költségszámítási rendszert (tevékenységalapú költségszámítás), illetve igyekeztem számszerű példával szemléltetni ennek különbségeit a jelenleg alkalmazottétól.Összességében megválaszolásra kerültek a dolgozat fő kérdései, viszont elegendő számszaki információ hiányában nem tudtam részletes elemzésbe és értékelésbe bocsátkozni az összehasonlítást illetően. Ettől függetlenül megállapítható, hogy a Pick Szeged Zrt. jelenlegi termelési kontrolling módszertana fejleszthető, de a törvényi és vállalati követelményeknek jelenlegi állapotában is eleget tesz. 
695 |a húsipar 
695 |a kontrollingrendszer 
695 |a önköltségszámítás 
695 |a termelési költségek 
695 |a tevékenységalapú 
700 1 |a Kresalek Péter  |e ths 
700 1 |a Lóránd Nagy  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44667/1/Balogh_Panka_D4RV3Y.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44667/2/Titkos%C3%ADt%C3%A1si%20k%C3%A9relem_Balogh%20Panka_D4RV3Y.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44667/3/BA_O_Balogh_Panka.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44667/4/Balogh_Panka.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/44667/5/Balogh%20Panka%20b%C3%ADr%C3%A1lat.pdf  |z Dokumentum-elérés