„Jót s jól!” - Egészséges és fenntartható étkezés megvalósításának lehetőségei és eszközei
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | étrend fenntartható fejlődés fenntarthatóság szállítás vegán |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/45697 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg45697 | ||
005 | 20230803162513.0 | ||
008 | 230803suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Payer Ádám | |
245 | 1 | 0 | |a „Jót s jól!” - Egészséges és fenntartható étkezés megvalósításának lehetőségei és eszközei |c Payer Ádám |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a A kutatási kérdőívemre adott válaszok alapján meg tudomválaszolni a kutatási kérdéseimet. Az eredmények tükrében megállapítható, hogynem minden egyén van tisztában az egyes fogalmakkal, ezáltal ők nem képesekazokat a dolgokat megtenni a fenntarthatóság érdekében, amelyekre alapjábanvéve képesek lennének. Ez persze nem kifejezetten csak az ő hibájuk. A problémasokkal inkább a tájékozottság hiányára vezethető vissza. Erre egyfajta megoldáslehetne, ha az oktatási rendszerünkbe már az alapoknál akár mint gyakorlati órabeépítenénk a tanrendbe a fenntarthatóságot vagy akár már a családban, abölcsődében és óvodában is elkezdődhetne ez a folyamat, ezáltal az emberektudatába kerülne és alkalmazásuk természetessé válna mire elérik a felnőttkort.A környezetvédelem tekintetében észrevehető, hogy azok acselekedetek, amiről nagyobb tájékoztatás történt, mint például a műanyag˝szatyrok˝ miatti környezetszennyezés, azoknál próbálnak az egyének változtatnia szokásaikon. A fenntarthatóság területén nagyobb tudás kiépítésével azemberek megpróbálnának a lehető legtöbbet tenni, mivel a hajlandóságmegmutatkozik.Jelen pillanatban több forrás is kiemeli a növényitermékekre épülő étrendek fontosságát és hasznosságát, viszont az embereknekegy ilyen fajta étrendre való áttérésre több idő szükséges. Elmondható, hogy anövényi alapú étrendeknek kell, hogy legyen jövője a fenntarthatóság miatt. Akutatásom eredményéből jól kivehető, hogy általánosságban az egyének az állatieredetű termékeken alapuló étrendeket követik, amelyet a megfelelő tájékoztatáshiányában nem változtatnák meg. Tehát az embereknek a zöme a növényi alapúétrendekre való áttérésére a közeljövőben nem várható. Ez annak függvényébensem várható, mivel az emberek nagyrésze úgy hiszi, hogy fenntartható azétkezése.A legnagyobb előrelépést akkor tudnánk elérni afenntarthatóság kialakításában történő folyamatban, ha a tájékoztatást egymagasabb szintre emelnénk. Ezt a már többször említett oktatási rendszerbe valóbeépítés mellett, akár a kínálati oldalon lévő cégek a fenntarthatóság mellettikiállása is segítheti. A vállalatokra a legnagyobb ˝nyomást˝ az egyének tudjákkifejteni azzal, hogy olyan termékekre fókuszálnak, amelyek a fenntarthatóságotis szempontként tekintik. Ezáltal a vállalatoknak feltétlenül kell változtatnia kínálati termékválasztékon, ha nem szeretnék elveszíteni a vásárlóikat. | |
695 | |a étrend | ||
695 | |a fenntartható fejlődés | ||
695 | |a fenntarthatóság | ||
695 | |a szállítás | ||
695 | |a vegán | ||
700 | 1 | |a Lovasné Avató Judit |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/45697/1/Payer_%C3%81d%C3%A1m_QDPJ2I_Szakdolgozat.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/45697/2/Payer%20%C3%81d%C3%A1m_k.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/45697/3/BA%20KM%20magyar%20b%C3%ADr%C3%A1lati%20lap%20BELS%C5%90%202023%20tavasz%20Payer%20%C3%81d%C3%A1m%20QDPJ2I%20Lovasn%C3%A9.pdf |z Dokumentum-elérés |