A Közép- magyarországi régió gasztronómiájának vizsgálata a tradicionalitás és a megújulás vonatkozásában

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Merkl Máté
Other Authors: Hidvégi Hedvig
Format: Thesis
Kulcsszavak:alapanyag
Budapest
megújulás
nemzetiségek
Pest megye
tradicionalitás
vendéglátás
vendéglátástörténet
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/45859
Description
Abstract:Összegzésként úgy gondolom, hogy egy igen érdekes és egyúttal egy igenszerteágazó témát sikerült választanom és feldolgoznom. Egyben lehetővé tette azt, is, hogy többoldalról és több szemszögből is megtudjam közelíteni az adott témakört. Ahogyvégig olvasom a teljes írást, úgy érzékelem, hogy egy meglehetősen szélesterületet érintettem és jártam körül. Elsőként az alapokkal, vagyis agasztronómia fogalmával és kialakulásával, valamint a vendéglátás általánosságaivalindítottam a diplomamunkámat. Szintén még tágabb értelemben összefoglaltam amagyar vendéglátás történetét. Ezt követően Budapest vendéglátói szemmel címmelfoglalkoztam a fővárossal, ennek legfőbb indoka, hogy nem csak Magyarország, dea Közép- magyaroroszági régió egyik legfontosabb városa is, természetesenvendéglátás szempontból. Érintettem Budapest múltját, jelenét és jövőjét is. Majdrészletesebben körbejártam magát a Közép- magyarországi régiót, figyelembevettem, éghajlatát, domborzatát, népességét, mezőgazdaságát és nem utolsósorban a helyben termesztett alapanyagait is. Ehhez kapcsolódva,érdekességképpen megemlítettem a lakóhelyemet Diósdot is, a Budavidékiőszibarackkal kapcsolatos történelmi háttere miatt. Ezután a két pillér, azaz akét fő téma következett: a tradicionalitás és a megújulás kérdésköre a vizsgáltrégióban. Itt is törekedtem arra, hogy érdekes altémákkal foglalkozzak. Bízomabban, és nagyon remélem, hogy az Olvasók számára is fel tudtam kelteni azérdeklődést az adott téma iránt.