„Mindennapi kenyerünket...” A gluténmentes kenyér mint alternatíva
Elmentve itt :
| Szerző: | |
|---|---|
| További közreműködők: | |
| Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
| Kulcsszavak: | agrárgazdaság ellátási lánc - ellátó hálózat fenntarthatóság gluténmentes élelmiszer nemzetközi értékláncok |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/47610 |
| Kivonat: | A szakdolgozatom témája a gluténmentes kenyér és ennek hétköznapi verziójának különbségeit taglalja. Kérdés felvetéseim között helyett kapott a gyártáskülönbségek, piaci ár kiegyenlítettlenségek és a potenciális piaci lehetőségek is.Feltevésem volt, hogy a gluténmentes alternatívák és mint egy alaptermék a kenyér árkülönbségét nagyban a piaci. vetélytársak hiánya és ebből adódóan az árak magas profit alapja okozta.A dolgozatban előszőr fogalmi keretrendszer tisztázása után a kenyér, mint egyik legnépszerűbb élelmiszertermék értékláncának taglalásába kezdtem. Itt kitérek az ellátásilánc és értéklánc különbségeire, a globális értéklánc fogalmára és a fenntarthatóságra is. Ezt specifikusan gluténmentes és gabona alapú kenyérre is megnézem majd ezt összehasonlítom.Ezt követően a biotechnológiáját és a gyártási különbségeit taglalom a gluténmentes és a glutén tartalmú (hétköznapi) kenyérnek.Az elemzésem végső részében a piaci változásokat, lehetőségeket elemzem statisztikákkal alátámasztva. Ennek során kitérek terményszerkezetre, terméshozamra és áralakulásra is. A potenciális fogyasztók és piac felmérése után a termék-ár összehasonlítással folytatom ezt végül állami szabályozások bemutatásával zárom le. |
|---|