„Mindennapi kenyerünket...” A gluténmentes kenyér mint alternatíva
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | agrárgazdaság ellátási lánc - ellátó hálózat fenntarthatóság gluténmentes élelmiszer nemzetközi értékláncok |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/47610 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg47610 | ||
005 | 20230907143507.0 | ||
008 | 230907suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Horváth Eszter Judit | |
245 | 1 | 0 | |a „Mindennapi kenyerünket...” A gluténmentes kenyér mint alternatíva |c Horváth Eszter Judit |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a A szakdolgozatom témája a gluténmentes kenyér és ennek hétköznapi verziójának különbségeit taglalja. Kérdés felvetéseim között helyett kapott a gyártáskülönbségek, piaci ár kiegyenlítettlenségek és a potenciális piaci lehetőségek is.Feltevésem volt, hogy a gluténmentes alternatívák és mint egy alaptermék a kenyér árkülönbségét nagyban a piaci. vetélytársak hiánya és ebből adódóan az árak magas profit alapja okozta.A dolgozatban előszőr fogalmi keretrendszer tisztázása után a kenyér, mint egyik legnépszerűbb élelmiszertermék értékláncának taglalásába kezdtem. Itt kitérek az ellátásilánc és értéklánc különbségeire, a globális értéklánc fogalmára és a fenntarthatóságra is. Ezt specifikusan gluténmentes és gabona alapú kenyérre is megnézem majd ezt összehasonlítom.Ezt követően a biotechnológiáját és a gyártási különbségeit taglalom a gluténmentes és a glutén tartalmú (hétköznapi) kenyérnek.Az elemzésem végső részében a piaci változásokat, lehetőségeket elemzem statisztikákkal alátámasztva. Ennek során kitérek terményszerkezetre, terméshozamra és áralakulásra is. A potenciális fogyasztók és piac felmérése után a termék-ár összehasonlítással folytatom ezt végül állami szabályozások bemutatásával zárom le. | |
695 | |a agrárgazdaság | ||
695 | |a ellátási lánc - ellátó hálózat | ||
695 | |a fenntarthatóság | ||
695 | |a gluténmentes élelmiszer | ||
695 | |a nemzetközi értékláncok | ||
700 | 1 | |a Gáspár Dr. Tamás |e ths | |
700 | 1 | |a Tóth János |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/47610/1/R7KLPR_szakdolgozat_final.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/47610/2/szerzoi-nyilatkozat-eredetisegrol-2020.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/47610/3/Horv%C3%A1th%20Eszter.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/47610/4/Kulso-biralat%20mesterkepzes%20Eszter%20Horvath%205%20Jun%202023%20Janos%20Toth%20signed.pdf |z Dokumentum-elérés |