Hazai húsipari KKV-k marketing eszközei
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | 4p ellátási lánc - ellátó hálózat húsipar marketing marketing mix |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/52381 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg52381 | ||
005 | 20240124094949.0 | ||
008 | 240124suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Zöld Ádám Gyula | |
245 | 1 | 0 | |a Hazai húsipari KKV-k marketing eszközei |c Zöld Ádám Gyula |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Szakdolgozatom témája a magyar húsipari KKV-k marketing lehetőségeit vizsgálja. Két céggel végeztem mélyinterjút, a Jáner-Hús Zrt.-vel és a Carneimpex Kft.-vel, melyben arra kerestem a választ, hogy milyen szinten vesznek részt az ellátási láncban, és milyen marketing eszközök állnak rendelkezésükre. Azért is választottam ezt a témát, mert a korábbi évek során több a húsiparban működő vállalattal is megismerkedhettem, és így a dolgozatom elkészítése során eme ismeretségeket felhasználva pontos, jól feldolgozható adatokra tehettem szert. Hipotézisemnek a következőt fogalmaztam meg: A húsiparban szereplő KKV-k még mindig nem tulajdonítanak elegendő figyelmet az online marketingben rejlő lehetőségek kiaknázására. A dolgozatom két részből állt. Az első részben bemutattam a felhasznált szakirodalmaimat, amelyek az ellátási láncok és a logisztikai folyamatokat, azon belül is a logisztikai folyamatok optimalizálásához köthető költségcsökkentést, az értékteremtő folyamatokat, és a marketing fogalmát és a marketing mixet mutatja be. Dolgozatom második felében a két céggel való mélyinterjún felmerült kérdéseimet mutatom be. A két cég esetében a feltett kérdések nem teljesen azonosak, mivel a tevékenységük is némiképp eltér egymástól. A 4P (product, price, place, promotion) mentén összehasonlítást végeztem a kapott válaszaim alapján. A két vállalat közötti eltérést nagyrészint az okozza, hogy míg a Carneimpex partneri köre nagykereskedésekből és a gyártókból áll, addig a Jáner-Hús Zrt.-nek több kiskereskedelmi egysége is van (hentesbolt, és hentespult két TESCO-ban). Így a Carneimpexnek kevesebb marketing tevékenységre van szüksége, a marketing tevékenységeinek jelentős részét a direkt marketing és a kiállításokon, rendezvényeken való részvétel teszi ki. Ez annak köszönhető, hogy a gyártókkal, nagykereskedésekkel megszületett egyezségek általában az ilyen rendezvényeken (az leendő, vagy már meglévő ügyfél útját szállását fizetni a kiállítás helyszínére) születtek meg, és később is szívesebben találkoztak személyesen. Ennek ellenére javasoltam a Carneimpex Kft.-nek egy weboldal felépítését, mert úgy a partnerei is könnyebben tudnak a kínálatból választani, és ez a későbbi ügymenetet nagyban megkönnyítheti. A Jáner-Hús Zrt. ezzel szemben nagy hangsúlyt fektet az offline marketing eszközei, például a direkt marketingre vagy a molinókra (teherautón felfestve a logó és a szlogen), mellett az online marketing eszközeire is. Több éve stabilan működő weboldalt fejlesztett, és a mai napig frissíti, hogy az aktuális adatok szerepeljenek rajta. Emellett 2 éve megjelent a Facebook oldalon a négy kiskereskedelmi egység oldala is, ahol heti szinten többször jelenítenek meg posztokat, amelyeket általában fizetős reklámmal erősítenek meg. Amikor a COVID-19 járvány megjelent, elsősorban a Facebook platformját használták arra, hogy az újonnan induló házhozszállítási szolgáltatásukra felhívják a figyelmet, amely a platformon érkező visszajelzések alapján a vásárlóik szemében egy nagyon pozitív üzenet volt. Hipotézisemet a két mélyinterjú és a számos egyéb online kutatásom alapján cáfoltam, mivel napjainkban egyre több KKV fedezi fel az online marketing nyújtotta lehetőségeket. | |
695 | |a 4p | ||
695 | |a ellátási lánc - ellátó hálózat | ||
695 | |a húsipar | ||
695 | |a marketing | ||
695 | |a marketing mix | ||
700 | 1 | |a Andrea Gaál |e ths | |
700 | 1 | |a Pecze Dr. Krisztina |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/52381/1/Zo%CC%88ld_A%CC%81da%CC%81m_PD6AAL_Szakdolgozat_Final.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/52381/2/Zo%CC%88ld_A%CC%81da%CC%81m_PD6AAL_te%CC%81mava%CC%81zlat_e%CC%81s_absztrakt.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/52381/3/Zo%CC%88ld_A%CC%81da%CC%81m_PD6AAL_ku%CC%88lso%CC%8B_konzulensi_e%CC%81rte%CC%81kelo%CC%8B_lap.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/52381/4/2021-12-Z%C3%B6ld%20%C3%81d%C3%A1m%20-%20PeczeKrisztina.pdf |z Dokumentum-elérés |