A kovász és kenyér eredetének bemutatása, valamint élelmiszerismereti elemzése

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Szabó Vince
További közreműködők: Hidvégi Hedvig
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:élesztő
kenyér
kovász
laposkenyér
liszt
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/52777
Leíró adatok
Kivonat:Ebben a dolgozatban a kenyér eredete és története kerül bemutatásra. Részletesen taglalja a laposkenyerek különböző megjelenési formáit a Közel-Keleten. Továbbá élelmiszmerismereti elemzést végez a kovászkultúra kifejlőrésétől az elkészült kenyérig.Célom ezzel a dolgozattal az, hogy szélesebb rálátást adjak a kovász működésére és a kenyér elkészülésének folyamatára. Arra, hogy milyen folyamatok mentén lesz a liszt, víz és só keverékéből kész kenyér. Szeretném fotókkal illusztrálva, lépésről lépésre megmutatni egy kenyér elkészítésének folyamatát a kovász fejlődésétől a kelesztésen át a kész, megsütött termékig. Leírom, hogy az adott folyamatban milyen változást várunk el és mi annak az élelmiszerismereti megalapozottsága. Továbbá, be fogom mutatni a kenyér eredetét és azt, hogy ez milyen formában él tovább napjainkban, melyek főleg a lapos kenyerek. Ezáltal jobban megismerhető lesz a gazdagabb, némileg bonyolultabb tészták elmélete és működése. Azért ezt a terméket választottam, mert a lapos kenyerek leginkább Közel-Kelet és Észak-Afrika gasztronómiájának fontos elemei és a legkorábbi kenyérkészítésre utaló leletek is ebből a régióból származnak (Arranz-Otaegui et al. 2018).