A Pannon borrégió borkultúrája és annak hatása a gasztronómiai turizmusra

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Bakos Sarolt
További közreműködők: Gancsovné Rossi Krisztina
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:bor
borkultúra
borturizmus
gasztronómia
magyarországi borvidékek
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/52870

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg52870
005 20240220150127.0
008 240220suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Bakos Sarolt 
245 1 2 |a A Pannon borrégió borkultúrája és annak hatása a gasztronómiai turizmusra  |c Bakos Sarolt  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A bor és a gasztronómia összefonódása már évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a kultúrákban és az emberek életmódjában. Az ételek és italok párosítása nem csupán az élvezeteket növeli, hanem mélyebb betekintést nyújt egy adott kultúra történelmébe és hagyományaiba. A gasztronómiai turizmus napjainkban növekvő tendenciát mutat világszerte, és egyre több utazó keresi az autentikus gasztronómiai élményeket. A gasztronómiai turizmus azonban nem csak az ízek és illatok felfedezésének lehetőségét kínálja, hanem egy egész régió gazdasági fejlődését is elősegítheti. A bor egy rendkívül sokoldalú ital, amely önmagában is különleges élvezetet nyújt. Azonban amikor a borfogyasztást más turisztikai élményekkel ötvözzük, létrejön egy komplex termék, amely során nem csupán a bor ízét és aromáit élvezhetjük, hanem lehetőségünk nyílik betekinteni az adott régió szőlőültetvényeinek, borászatainak, valamint a terület kulturális és természeti látnivalóinak világába. Magyarország gazdag tájai ideális környezetet biztosítanak a szőlőtermesztéshez és a borkészítéshez, így a borturizmus itt valódi élménnyé válik. Ebben a kontextusban vizsgálva a Pannon borrégió borkultúráját és annak hatásait a gasztronómiai turizmusra, megnyílik egy izgalmas terület a kulináris élmények és kulturális értékek összekapcsolására. Ez a terület négy borvidéket foglal magába, amikből országosan kiemelkedő a Villányi és a Szekszárdi borvidék, amelyek híresek kiváló minőségű borokról. A Pannon borrégió gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és vonzza a borturistákat, akik szívesen fedezik fel a helyi borkészítési hagyományokat, részt vesznek borkóstolókon, és élvezik a különleges borokat. Magyarország borászati térképének kiemelkedő része, és fontos szerepet játszik a magyar borászatban és gasztronómiában. A kutatás vizsgálja hogyan alakult ki a Pannon borrégió borkultúrája, milyen hatással van ez a borkészítésre és az ételkultúrára. Interjú segítségével feltárja, hogyan használják ki a helyi szereplők, például borászok és éttermek a borkultúra és gasztronómiai hagyományok összefonódását és milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegyék a Pannon borrégiót az érdeklődők számára. Bemutatja azokat a tényezőket is, amelyek hozzájárulnak a Pannon borrégió turisztikai vonzerejéhez, és javaslatokat tesz a jövőbeli fejlesztési lehetőségekre. Kérdőívvel vizsgálja az ide látogató turisták élményeit és visszajelzéseit. Az előzetes felvetés alapján feltételezhető, hogy a Pannon borrégió gasztronómiai turizmusa szorosan összefonódik a borkultúrával, és ez a kapcsolat egyre fontosabbá válik a turizmus fejlesztése és a helyi gazdaság szempontjából. 
695 |a bor 
695 |a borkultúra 
695 |a borturizmus 
695 |a gasztronómia 
695 |a magyarországi borvidékek 
700 1 |a Gancsovné Rossi Krisztina  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/52870/1/Bakos_Sarolt_szakdolgozat.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/52870/2/Szakd.%20%C3%A9rt.%20Bakos%20Sarolt.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/52870/3/Szakdolgozat%20%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91_Bakos%20Sarolt.pdf  |z Dokumentum-elérés