A Közel-Kelet gasztronómiájának megjelenése és elterjedése Budapesten

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Határ Sára Rebeka
További közreműködők: Balog-Siposné Szöcze Anikó
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:étkezési kultúra
étterem
iszlám
Közel-Kelet
melegkonyha
zsidó vallás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/52887
Leíró adatok
Kivonat:Dolgozatomban bemutatom a közel-keleti kultúrát, vallást, hétköznapi és ünnepi szokásokat. Ebben a térségben elterjedt konyhát, alapanyagokat a mindennapokból, ikonikus fogásokat. Bemutatom a Budapesten legismertebb közel-keleti ihletésű fúziós és autentikus éttermeket. Összehasonlítom kínálatukat, megvizsgálom sikerességük okait és felmérem az emberek erre való keresletét.Szakdolgozatomban a 2018 és 2023 közötti időszakban fogom megvizsgálni, az A la carte jellegű közel-keleti éttermek megjelenését, elterjedésének folyamatát és ezen vendéglátó egységek számát Budapesten. Szeretném megtudni a kulturális és leginkább a gasztronómiai irányzat hirtelen felkapottságának okát. Vajon az egészséges táplálkozás és tudatos étkezés utáni vágy miatt kezdtek el érdeklődni a budapesti lakosok a közel-keleti konyha iránt vagy szimplán csak divatos és hangzatos most ilyen ételeket fogyasztani, ez által kialakult Magyarországon egy fogyasztói trend. A gasztronómiai irányzat elterjedésével együtt a Budapesti közel-keleti ihletésű helyek száma is növekedett? Dolgozatom során ki fogok térni arra a kérdésre, hogy mennyire tartják magukat az éttermek a Közel-Keleten elterjedt vallási szabályokhoz? Ehhez szekunder kutatásom során meg kell vizsgálnom a zsidó és az iszlám hitet, a valláshoz köthető étkezési szokásokat és a terület földrajzi adottságait is, ami által valaha kialakultak az itt leggyakrabban fogyasztott alapanyagok. Szeretnék utánajárni, hogy a budapesti vendéglátó egységek inkább autentikusak, avagy közel-keleti ihletésűek? A KözelKelet vallási szabályi kiterjednek-e a magyarországi autentikus éttermek szabályaira is? Milyen alapanyagokat használ a közel-keleti konyha? Honnan szerezhetőek be ezek az alapanyagok? Mennyire nyitottak a budapesti lakosok az ilyen típusú gasztronómiára?