A Közel-Kelet gasztronómiájának megjelenése és elterjedése Budapesten

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Határ Sára Rebeka
További közreműködők: Balog-Siposné Szöcze Anikó
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:étkezési kultúra
étterem
iszlám
Közel-Kelet
melegkonyha
zsidó vallás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/52887

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg52887
005 20240220150152.0
008 240220suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Határ Sára Rebeka 
245 1 2 |a A Közel-Kelet gasztronómiájának megjelenése és elterjedése Budapesten  |c Határ Sára Rebeka  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a Dolgozatomban bemutatom a közel-keleti kultúrát, vallást, hétköznapi és ünnepi szokásokat. Ebben a térségben elterjedt konyhát, alapanyagokat a mindennapokból, ikonikus fogásokat. Bemutatom a Budapesten legismertebb közel-keleti ihletésű fúziós és autentikus éttermeket. Összehasonlítom kínálatukat, megvizsgálom sikerességük okait és felmérem az emberek erre való keresletét.Szakdolgozatomban a 2018 és 2023 közötti időszakban fogom megvizsgálni, az A la carte jellegű közel-keleti éttermek megjelenését, elterjedésének folyamatát és ezen vendéglátó egységek számát Budapesten. Szeretném megtudni a kulturális és leginkább a gasztronómiai irányzat hirtelen felkapottságának okát. Vajon az egészséges táplálkozás és tudatos étkezés utáni vágy miatt kezdtek el érdeklődni a budapesti lakosok a közel-keleti konyha iránt vagy szimplán csak divatos és hangzatos most ilyen ételeket fogyasztani, ez által kialakult Magyarországon egy fogyasztói trend. A gasztronómiai irányzat elterjedésével együtt a Budapesti közel-keleti ihletésű helyek száma is növekedett? Dolgozatom során ki fogok térni arra a kérdésre, hogy mennyire tartják magukat az éttermek a Közel-Keleten elterjedt vallási szabályokhoz? Ehhez szekunder kutatásom során meg kell vizsgálnom a zsidó és az iszlám hitet, a valláshoz köthető étkezési szokásokat és a terület földrajzi adottságait is, ami által valaha kialakultak az itt leggyakrabban fogyasztott alapanyagok. Szeretnék utánajárni, hogy a budapesti vendéglátó egységek inkább autentikusak, avagy közel-keleti ihletésűek? A KözelKelet vallási szabályi kiterjednek-e a magyarországi autentikus éttermek szabályaira is? Milyen alapanyagokat használ a közel-keleti konyha? Honnan szerezhetőek be ezek az alapanyagok? Mennyire nyitottak a budapesti lakosok az ilyen típusú gasztronómiára? 
695 |a étkezési kultúra 
695 |a étterem 
695 |a iszlám 
695 |a Közel-Kelet 
695 |a melegkonyha 
695 |a zsidó vallás 
700 1 |a Balog-Siposné Szöcze Anikó  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/52887/1/A%20K%C3%B6zel-Kelet%20gasztron%C3%B3mi%C3%A1j%C3%A1nak%20megjelen%C3%A9se%20%C3%A9s%20elterjed%C3%A9se%20Budapesten_Hat%C3%A1r%20S%C3%A1ra%20Rebeka_NPYCAF.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/52887/2/hat%C3%A1r%20s%C3%A1ra_Szakdolgozat%20%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91%20Bsc.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/52887/3/Szakdolgozat%20b%C3%ADr%C3%A1lat-Hat%C3%A1r%20S%C3%A1ra-.pdf  |z Dokumentum-elérés