A növényi és nem hagyományos fehérjék jelentősége a 21. században

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Lénárt Aba István
További közreműködők: Lugasi Dr. Andrea
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:egészség
fehérje
fenntarthatóság
táplálkozás
vegán
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/52889
Leíró adatok
Kivonat:Szakdolgozatom fő témája a növényi és nem hagyományos fehérje-alapanyagok vizsgálata, mely egy rendkívül aktuális tárgykörnek számít. A fenntarthatóságról, növényi étrendről és húshelyettesítőkről kaphatunk hasznos információkat. A szakdolgozatom keretein belül elsősorban a növényi fehérjékkel foglalkozom: tanulmányozom az egészségre gyakorolt hatásaikat, elkészítési/felhasználási módjaikat, betekintést nyújtok, hogy különböző kultúrákban hogyan jelennek meg alapanyagként. Ezenfelül kutatást végzek a nem hagyományos fehérje-alapanyagokról is (mint a rovarok, vagy a gombák): mekkora a jelentőségük fogyasztói szempontból, valamint milyen lehetőségek állnak előttünk. A legtöbb állati eredetű élelmiszert lehet vegán alternatívával helyettesíteni, de sajnos ezek ritkán viselkednek ugyanúgy az elkészítés során (pl. hőkezelés). Információt gyűjtök arról, hogy milyen módon lehet helyettesíteni és húsmentesen elkészíteni egy adott ételt, továbbá arra is rávilágítok majd, hogy léteznek tökéletes helyettesítők, melyek megtévesztően hasonlítanak az eredetileg felhasznált alapanyagra. Sajnos a veganizmus is óriási ökológiai lábnyomot hagy maga után. Egyes zöldségek/gyümölcsök importálása egyáltalán nem mondható fenntarthatónak (pl. avokádó), ezért néhány fehérje-helyettesítőt fenntarthatósági szempontból is tanulmányozok. A húsmentes életmód sokak szerint egészséges, viszont pár hátránya is van: vitamin/nyomelem hiány alakulhat ki az adott személy szervezetében, mivel nem juttat be olyan anyagokat táplálkozása során, melyek az állati eredetű élelmiszerekben vannak jelen. A későbbiekben erről a problémáról is olvashatunk majd.