Fiatalok elhelyezkedése a vendéglátásban

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Dobos Emma
További közreműködők: Debreceni Dr. János
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:attitűd (tartós beállítódás; értékelő viszonyulás)
fiatalok
koronavírus-járvány (COVID-19)
vállalkozó(k)
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/52920
Leíró adatok
Kivonat:Szakdolgozatomban azt vizsgálom meg, hogy a felsőoktatásban vendéglátásra, és a kapcsolódó gazdasági ismeretekre orientált hallgatóknak milyen a vállalkozói attitűdje 2023-ban, amikor a gazdasági feltételek nem éppen a legkedvezőbbek a jövedelemszerzés ezen független, de kockázatokkal teli megoldásának sikeres kivitelezéséhez. A mai huszonévesek még emlékezhetnek arra, hogy a szüleik, a nagyszüleik a rendszerváltás után milyen ellenérzéseket tápláltak az önálló vállalkozások megszokottól merőben eltérő attitűdjei és megoldásai kapcsán, és ma is sok helyről hallhatják, hogy a vállalkozó létforma rengeteg teherrel, teljesíthetetlen költségekkel és túl nagy felelősséggel jár. Ezzel együtt napainkban rengeteg pozitív példa is irányt mutathat a fiatal pályakezdők számára a sikeres vállalkozás kivitelezésére, akár a vendéglátóiparban. A szektor nagy fejlődésen ment keresztül az előző évtizedekben, a pandémia előtti években, és nem véletlen, hogy szép számban akadnak olyan vállalkozások is ezen a területen, amelyek kiállták az idők próbáját, sőt, nemzetközi szinten is kedvező képet mutatnak, kvázi versenyképesek. Minden esély megvan arra, hogy a vendéglátást tanuló fiatalok közül a jövőben is nagynevű szakemberek, sikeres vállalkozók kerülnek ki, ezért az erre való hajlandóságot, a motivációkat, a vállalkozó létforma iránti nyitottságot igyekeztem feltérképezni – a szakirodalmi háttér és a saját, kérdőíves kutatásom tükrében.