Gluténmentes étkezés a hazai fogyasztók szemszögéből, a Bonita Bisztró példáján keresztül

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Orodán Éva
Other Authors: Hidvégi Hedvig
Kulcsszavak:allergia
betegségek
betegségek tünetei
cöliákia
glutén
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/52924
Description
Abstract:A gluténérzékenységet mutatom be a projekt munkámmal. Kutatásommal pedig a gluténérzékeny emberek vásárlási és étterembe járási szokásaikat vizsgálom.Projekt munkámmal azt szeretném vizsgálni, hogy a gluténérzékeny embereknek mennyivel másabbak az étterembe járási szokásaik, mennyivel nehezebben tudnak elmenni egy vendéglátó egységbe. Vizsgálatom rávilágít arra, hogy a gluténérzékenyek milyen nagy nehézségekkel szembesülnek, amikor megpróbálják élvezni a vendéglátóipari szolgáltatásokat, mivel mind a vendéglátóiparban, mind a turizmusban nincs kellő felkészültség a gluténérzékeny vendégek fogadására. Hányszor ütköznek abba a problémába, hogy az étlapon gluténmentes megjegyzés van feltüntetve, közben mégis panaszokkal küzdenek, miután jóízűen megették az adott ételt, mivel nem törődnek a keresztszennyeződésekkel. Kutatásomban vizsgálom a vásárlási szokásokat is, hiszen úgy gondolom, hogy itt is hátrányos helyzetben vannak, akik gluténmentesen élnek, hiszen sokkal drágábbak ezek az élelmiszerek, nagyon speciális igényeket kell kielégítenie a kínálati oldalnak. Természetesen azt is szemügyre 5 vettem, hogy a kínálati oldalnak mennyire nehéz ezeket a feltételeket teljesíteni, milyen szintű jogi háttér, odafigyelés és munka van benne, hogy egy-egy gluténmentes terméket a boltok polcain lássunk.