Az édes küzdelem – avagy az ételallergia / ételintolerancia a cukrászatban

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Nagy Bettina
Other Authors: Lugasi Dr. Andrea
Format: Thesis
Kulcsszavak:cukrászda
ételallergia
ételintolerancia
trend
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/53771
Description
Abstract:AZ ÉDES KÜZDELEM – AVAGY AZ ÉTELALLERGIA / ÉTELINTOLERANCIA A CUKRÁSZATBANAz ételallergiában és ételintoleranciában szenvedő betegek száma az elmúlt évtizedben egyrenőt, így a különböző allergénmentes ételek és sütemények iránt is nagyobb lett a kereslet. Ez amegnövekedett kereslet azt eredményezte, hogy a cukrászdák jelentős részének be kellettvezetnie allergénmentes alternatívákat a kínálatukba, ha nem szerették volna elveszíteni apotenciális vevőiket.A kutatásom célkitűzése az allergénmentes cukrászati sütemények vizsgálata a vásárlók ésfogyasztók szemszögéből, valamint a gyártói oldalról is egyaránt.A célkitűzésemet a következő kérdések megválaszolásával kívántam elérni:1. Mennyire hatékonyak az ételintoleranciával és allergiával kapcsolatos információkelérhetősége és megosztása a cukrászdákban? (fogyasztói és gyártói nézőpontegyaránt)2. Milyen trendek vannak az ételintoleranciával és allergiával kapcsolatban acukrásziparban, és hogyan alakul ezeknek a trendeknek a jövője?3. Milyen különbségeket tapasztalnak a fogyasztók a mentes és hagyományoscukrászdákban kínált édességek ízvilágában és minőségében?4. A cukrászdák figyelembe veszik a vásárlói visszajelzésekkel a ,,mentes kínálatot”tekintve? Felhasználják fejlesztésre azt?5. Milyen cukrászdába járási tendencia figyelhető meg az ételallergiában/ételintoleranciában szenvedő betegek és az ,,egészséges” emberek között?A primer kutatásom alapja a fogyasztók és a gyártók által kitöltött kérdőíves felmérésadatainak feldolgozása volt. Microsoft Excel program segítségével végeztem el azadatelemzést. Kutatásom eredménye alapján dupla annyian fogyasztanak allergénmentessüteményeket, mint akiknek allergiájuk/ intoleranciájuk miatt nem lehetne. Ezenkívülmegvizsgáltam a cukrászsüteménnyel kapcsolatos preferenciákat, allergénmentessütemények előállítását, a keresztszennyezést és a nem előre csomagolt süteményekallergénjelölését is.