Az édes küzdelem – avagy az ételallergia / ételintolerancia a cukrászatban
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | cukrászda ételallergia ételintolerancia trend vendéglátás |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/53771 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg53771 | ||
005 | 20240322125128.0 | ||
008 | 240322suuuu hu o 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Nagy Bettina | |
245 | 1 | 3 | |a Az édes küzdelem – avagy az ételallergia / ételintolerancia a cukrászatban |c Nagy Bettina |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a AZ ÉDES KÜZDELEM – AVAGY AZ ÉTELALLERGIA / ÉTELINTOLERANCIA A CUKRÁSZATBANAz ételallergiában és ételintoleranciában szenvedő betegek száma az elmúlt évtizedben egyrenőt, így a különböző allergénmentes ételek és sütemények iránt is nagyobb lett a kereslet. Ez amegnövekedett kereslet azt eredményezte, hogy a cukrászdák jelentős részének be kellettvezetnie allergénmentes alternatívákat a kínálatukba, ha nem szerették volna elveszíteni apotenciális vevőiket.A kutatásom célkitűzése az allergénmentes cukrászati sütemények vizsgálata a vásárlók ésfogyasztók szemszögéből, valamint a gyártói oldalról is egyaránt.A célkitűzésemet a következő kérdések megválaszolásával kívántam elérni:1. Mennyire hatékonyak az ételintoleranciával és allergiával kapcsolatos információkelérhetősége és megosztása a cukrászdákban? (fogyasztói és gyártói nézőpontegyaránt)2. Milyen trendek vannak az ételintoleranciával és allergiával kapcsolatban acukrásziparban, és hogyan alakul ezeknek a trendeknek a jövője?3. Milyen különbségeket tapasztalnak a fogyasztók a mentes és hagyományoscukrászdákban kínált édességek ízvilágában és minőségében?4. A cukrászdák figyelembe veszik a vásárlói visszajelzésekkel a ,,mentes kínálatot”tekintve? Felhasználják fejlesztésre azt?5. Milyen cukrászdába járási tendencia figyelhető meg az ételallergiában/ételintoleranciában szenvedő betegek és az ,,egészséges” emberek között?A primer kutatásom alapja a fogyasztók és a gyártók által kitöltött kérdőíves felmérésadatainak feldolgozása volt. Microsoft Excel program segítségével végeztem el azadatelemzést. Kutatásom eredménye alapján dupla annyian fogyasztanak allergénmentessüteményeket, mint akiknek allergiájuk/ intoleranciájuk miatt nem lehetne. Ezenkívülmegvizsgáltam a cukrászsüteménnyel kapcsolatos preferenciákat, allergénmentessütemények előállítását, a keresztszennyezést és a nem előre csomagolt süteményekallergénjelölését is. | |
695 | |a cukrászda | ||
695 | |a ételallergia | ||
695 | |a ételintolerancia | ||
695 | |a trend | ||
695 | |a vendéglátás | ||
700 | 1 | |a Lugasi Dr. Andrea |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53771/1/Nagy_Bettina_KVIK.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53771/2/Nagy_%20Bettina_KVIK.docx |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53771/3/Nagy_Bettina_%20KVKI_SZFA%CC%81.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53771/4/Nagy_Bettina_KVIK_PR.pdf |z Dokumentum-elérés |