Az édes küzdelem – avagy az ételallergia / ételintolerancia a cukrászatban
Saved in:
| Main Author: | |
|---|---|
| Other Authors: | |
| Format: | Thesis |
| Kulcsszavak: | cukrászda ételallergia ételintolerancia trend vendéglátás |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/53771 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg53771 | ||
| 005 | 20240322125128.0 | ||
| 008 | 240322suuuu hu o 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Nagy Bettina | |
| 245 | 1 | 3 | |a Az édes küzdelem – avagy az ételallergia / ételintolerancia a cukrászatban |c Nagy Bettina |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a AZ ÉDES KÜZDELEM – AVAGY AZ ÉTELALLERGIA / ÉTELINTOLERANCIA A CUKRÁSZATBANAz ételallergiában és ételintoleranciában szenvedő betegek száma az elmúlt évtizedben egyrenőt, így a különböző allergénmentes ételek és sütemények iránt is nagyobb lett a kereslet. Ez amegnövekedett kereslet azt eredményezte, hogy a cukrászdák jelentős részének be kellettvezetnie allergénmentes alternatívákat a kínálatukba, ha nem szerették volna elveszíteni apotenciális vevőiket.A kutatásom célkitűzése az allergénmentes cukrászati sütemények vizsgálata a vásárlók ésfogyasztók szemszögéből, valamint a gyártói oldalról is egyaránt.A célkitűzésemet a következő kérdések megválaszolásával kívántam elérni:1. Mennyire hatékonyak az ételintoleranciával és allergiával kapcsolatos információkelérhetősége és megosztása a cukrászdákban? (fogyasztói és gyártói nézőpontegyaránt)2. Milyen trendek vannak az ételintoleranciával és allergiával kapcsolatban acukrásziparban, és hogyan alakul ezeknek a trendeknek a jövője?3. Milyen különbségeket tapasztalnak a fogyasztók a mentes és hagyományoscukrászdákban kínált édességek ízvilágában és minőségében?4. A cukrászdák figyelembe veszik a vásárlói visszajelzésekkel a ,,mentes kínálatot”tekintve? Felhasználják fejlesztésre azt?5. Milyen cukrászdába járási tendencia figyelhető meg az ételallergiában/ételintoleranciában szenvedő betegek és az ,,egészséges” emberek között?A primer kutatásom alapja a fogyasztók és a gyártók által kitöltött kérdőíves felmérésadatainak feldolgozása volt. Microsoft Excel program segítségével végeztem el azadatelemzést. Kutatásom eredménye alapján dupla annyian fogyasztanak allergénmentessüteményeket, mint akiknek allergiájuk/ intoleranciájuk miatt nem lehetne. Ezenkívülmegvizsgáltam a cukrászsüteménnyel kapcsolatos preferenciákat, allergénmentessütemények előállítását, a keresztszennyezést és a nem előre csomagolt süteményekallergénjelölését is. | |
| 695 | |a cukrászda | ||
| 695 | |a ételallergia | ||
| 695 | |a ételintolerancia | ||
| 695 | |a trend | ||
| 695 | |a vendéglátás | ||
| 700 | 1 | |a Lugasi Dr. Andrea |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53771/1/Nagy_Bettina_KVIK.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53771/2/Nagy_%20Bettina_KVIK.docx |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53771/3/Nagy_Bettina_%20KVKI_SZFA%CC%81.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53771/4/Nagy_Bettina_KVIK_PR.pdf |z Dokumentum-elérés |