Az MI Forradalma a Turizmus Világában Innováció és Haté-konyság a Szállodaipar és Utazásszervezés Területén

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Szabó Gábor
További közreműködők: Oláh Péter Károly
Törcsvári Dr. Zsolt István
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:innováció
mesterséges intelligencia
turizmus
utazásszervezés
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/53806
Leíró adatok
Kivonat:TDK dolgozatom célja az, hogy feltárjam a turizmus és a mesterséges intelligencia (MI) jelenlegi kapcsolatát. Fő kutatási kérdéseim a következők: Hogyan jelenik meg a mesterséges intelligencia a szállodai szoftverekben? Melyek a turisztikai kereslet befolyásolásának lehetőségei az MI segítségével? Hogyan lehet a szállodai üzemeltetést optimalizálni a „Food and Beverage” (F&B) területén? Ehhez a szakirodalomból áttekintem a mesterséges intelligencia múltját, jelenét röviden, a mély tanulás és gépi tanulás lényegét. Azután bemutatásra kerül a „Big data” fogalma és az, hogy hogyan kapcsolódik a turizmushoz. Kitérek arra is, hogy milyen innovációk vannak jelenleg a turizmus területén, külön a szálloda iparban és az utazásszervezésben. A szálloda iparban inkább szoftveresen van jelen az innováció. Szóba kerülnek a speciális szállodai szoftverek és az alkalmazási területük hétköznapi példákkal kiegészítve, valamint egy új irány is: az adat-vezérelt szállodai szoftverek és szerepük a szállodákban. Megjelenik a dolgozatban a mesterséges intelligencia fenntartható arca, és felhasználási lehetőségei több területen, például a versenytárs elemzésben, piackutatásban, piacelemzésben. Az F&B területén megvizsgáltam az okos szállodák új alternatíváit, amibe beletartozik a FIFO alapelvű élelmiszer raktározási technológia, és az automatizált raktározási rendszerek – mesterséges intelligencia támogatásával. Készült kérdőív, melyet közösségi médián osztottam meg. 67 válasz érkezett, melyeket alapvető statisztikai módszerekkel elemeztem. Kutatásom egyik eredménye az lett, hogy még a nagyon közeli életkorú válaszadók esetén is kapcsolat van az életkor és a mesterséges intelligencia elfogadása, illetve a tőle való félelem között. A fiatalabbak elfogadóbbak voltak. Úgy tűnik, minél fiatalabb korban érdemes bemutatni a mesterséges intelligencia előnyeit, hátrányait, jelenlegi és már látható jövőbeni felhasználási lehetőségeit, hogy a félelem helyett a biztonságos felhasználása szolgálhassa a fentartható fejlődést hétköznapjainkban és munkahelyeinken.