Mit fogyaszt, aki nem fogyaszt? A szervezeti kultúra és az egyén szintű fogyasztói magatartás összehasonlító és elemző vizsgálata
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | employer branding fogyasztói magatartás nemfogyasztás szervezeti kultúra szervezeti magatartás |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/53820 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg53820 | ||
005 | 20240322125228.0 | ||
008 | 240322suuuu hu o 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Uhrin Dávid | |
245 | 1 | 4 | |a Mit fogyaszt, aki nem fogyaszt? A szervezeti kultúra és az egyén szintű fogyasztói magatartás összehasonlító és elemző vizsgálata |c Uhrin Dávid |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Napjainkban a társadalmat áthatja a végletesen túlzott fogyasztás. Mit tud tenni egy munkáltató ennek vissza szorítására? Teret tud nyerni a nemfogyasztói magatartás szervezeti szinten? Képes hatni a munkavállalói fogyasztói magatartásra a kultúra? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresem a válaszokat dolgozatomban az egyéni, csoportos (peer-to-peer) és a szervezeti szinteken. A vizsgálat és kutatási terület emellett, a szervezeti csoporthatások és az egyéni fogyasztói döntések kapcsolatán keresztül hivatott új perspektívákat nyitni és összefüggéseket keresni két távolinak tűnő, viszont szorosan összefüggő terület között az alábbi hipotézisek vizsgálatán keresztül: · A szervezeti fogyasztói magatartás hatással van a munkavállalói fogyasztói magatartásra. · A munkavállalói fogyasztás kölcsönhatásban van (peer-to-peer) a kollégák fogyasztói szokásaival. · Az alulról szerveződő kezdeményezések hatást gyakorolnak a szervezeti fogyasztói szokásokra. · A lemondásos nemfogyasztás kollegális szinten előidézhető a munkavállalók egymásra gyakorolt hatásának köszönhetően. · A kimaradási nemfogyasztást elő tudja idézni a fogyasztó munkakörnyezetének nem megfelelő munka-magánéleti egyensúlya. A kutatásom szekunder adatforrások elemzését és értékelését, valamint kvantitatív kérdőíves vizsgálatot foglal magában, amely a munkahelyi szolgáltatásokat, csoporthatásokat és munkavállalói jóllétet érinti. A kvantitatív eredményeket kvalitatív fókuszcsoportos interjúkkal validálom hat kis csoport esetében. A kvantitatív minta eredményeit statisztikai vizsgálatokkal kiértékelem, míg a kvalitatív kutatást a means-end-chain technikával elemzem. Az eredményekből megállapítható, hogy a szervezeti kultúra szerves része a fogyasztói magatartás, amely a munkavállalók számára napjainkban kiemelten fontos a munkahelyválasztás során. Továbbá, hogy a hiteles employer branding gyakorlatok mellett, a szervezeten belüli csoport-közi hatások tesznek egy munkahelyet élhetővé és példamutatóvá. | |
695 | |a employer branding | ||
695 | |a fogyasztói magatartás | ||
695 | |a nemfogyasztás | ||
695 | |a szervezeti kultúra | ||
695 | |a szervezeti magatartás | ||
700 | 1 | |a Szabó Edit |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53820/1/UD_mit_fogyaszt_aki_nem_fogyaszt.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53820/2/Uhrin_D%C3%A1vid_KKK.docx |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53820/3/Dolgozat_biralati_lap_2023%20Uhrin%20D%C3%A1vid.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/53820/4/Uhrin%20D%C3%A1vid_Zar%C3%A1ndn%C3%A9%20V%C3%A1mosi%20K.pdf |z Dokumentum-elérés |