A TikTok platform hatása a Z generáció street food étteremválasztására
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | közösségi média marketingstratégia street food Tiktok Z generáció |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/54573 |
Abstract: | A szakdolgozat a Z generáció étteremválasztási szokásait és kapcsolatát a TikTok és más közösségi média platformok hatásával vizsgálta. A Z generáció bemutatásával indul a szakirodalmi áttekintés, amely a társadalmi és kulturális hátterükre fókuszál. Az étkezési preferenciák és az éttermek kiválasztása nem csupán táplálkozási szokásokat tükröznek, hanem mélyebb összefüggéseket is hordoznak, például az identitás, kultúra és kapcsolatteremtés terén. A fiatal generációk körében a street-food rendkívül népszerű, mivel az ételek kreatívak, változatosak és kényelmesek. A második szakasz részletesen elemzi a közösségi média térnyerését, külön figyelmet szentelve a Facebook, Instagram és YouTube szerepének. A TikTok elemzése során alaposan kifejtésre kerül a platform funkcionalitása és hazai népszerűsége. Az utolsó szakasz az éttermek marketingstratégiájára összpontosít, részletezve négy alapvető célfázist: ismertségépítés, imázsépítés, konkrét ajánlatok és lojalitás. A TikTok platform lehetőséget biztosít a streetfood árusoknak kreatív bemutatkozásra, a videók segítségével az ételkészítés folyamata, a személyzet, valamint az ételek izgalmasan bemutathatók. A TikTokon való jelenlét lehetővé teszi a közvetlen kommunikációt a közönséggel, válaszokat adni kérdéseikre és értékeléseikre, ezáltal közelebb hozva az árusokat a vendégeikhez. Az influencer marketing hatékonyságát is részletesen elemzi az áttekintés, hangsúlyozva a véleményvezérek hitelességét és az azonosulás lehetőségét. Az influencer marketing rohamos növekedésének háttérbe nézve azonban szükségesnek tartottam felhívni a figyelmet a kétségekre, amelyek az influencer-közvetített vélemények őszinteségével kapcsolatosak. A kutatás rámutat arra, hogy a TikToknak kiemelkedő szerepe van a Z generáció étteremválasztási folyamatában. A válaszadók széles körű információgyűjtést alkalmaznak éttermek kiválasztásához, és számukra a személyes ajánlások, értékelések és valós élmények fontosabbak, mint a márkaismertség. Bár a figyelemfelkeltő és látványos tartalmak hatékonyak lehetnek a márkaismertség növelésében és az étterem iránti figyelem felkeltésében, a Z generáció esetében ezek a tartalmak néha paradox módon elrettentő tényezőkké válhatnak az étterem kipróbálása szempontjából. Azok az éttermek, amelyek a valós élményekre és a valóságos értékelésekre helyezik a hangsúlyt, a Z generáció körében nagyobb bizalommal és vonzerővel bírhatnak. |
---|