Hazai táplálékkiegészítő gyártással foglalkozó vállalkozások elemzése az üzleti modell vászon segítségével
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | elemzés értékajánlat koronavírus járvány Osterwalder táplálékkiegészítők üzleti modellek |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/54578 |
Abstract: | A táplálékkiegészítő fogyasztásának növekedése figyelhető meg napjainkban nemzetközi és hazai szinten egyaránt. A növekedés hátterében különböző tényezők játszanak szerepet. Egyrészt egyre több embert érintenek az olyan civilizációs betegségek, mint az elhízás vagy szív-és érrendszeri problémák, melynek következtében egyre többen fogyasztanak különböző táplálékkiegészítőket. Másrészt a koronavírus járványt követően növekedett a vitamintermékeket fogyasztók száma, illetve a sportot végzők körében is nőtt a különböző táplálékkiegészítő iránti kereslet. A növekvő keresletnek köszönhetően nő a termékek, az értékesítés, valamint a piaci szereplők száma is. Dolgozatom megírásának célja, hogy megvizsgálja a vezetéstudomány korszerű eszközének, az üzlet vászon modellnek az alkalmazhatóságát, továbbá megvizsgálja, hogy a modellt alkalmazva meghatározhatók-e sikertényezők a táplálékkiegészítő gyártással foglalkozó vállalkozások esetében. A dolgozat felépítését tekintve négy nagy részre bontható. Az első rész a szakirodalmi áttekintés, melyben ismertetem az üzleti modell és az üzleti modellezés fogalmát. Az ismertetett üzleti modell fogalmak közül Osterwalder meghatározását fogadom el és alkalmazom dolgozatomban. Ezen az egységen belül bemutatom az üzleti modell különböző összetevőit, az üzleti modell lehetséges elemzési módjait. A dolgozatban bemutatom az általam választott elemzési módot az Osterwalder-féle üzleti modell vásznat. Ezt a részt a stratégia és az üzleti modell viszonyának bemutatásával zárom. A második részben ismertetem a kutatási kérdésemet, mely arra irányul, hogy az Osterwalder-féle üzleti modell vászon segítségével meghatározhatók-e sikertényezők a táplálékkiegészítő gyártással foglalkozó vállalkozások esetében. Ebben a részben ismertetem a kutatásmódszertant. Kutatásom során primer és szekunder kutatást is végzek. A primer kutatás keretében interjút készítek két vállalati vezetővel, míg a szekunder kutatás keretében számos internetes cikket, tanulmányt valamit pénzügyi beszámolók adatait elemzem. A dolgozat ezen részében határozom meg, hogy mely vállalkozások elemzésére van lehetőség, illetve meghatározom, hogy az általam felállított kritériumok alapján a BioTechUSA, Nutriversum, valamint Nutri8 vállalkozások elemzésére kerül sor a dolgozat további részében. A harmadik egységben ismertetem a kutatás eredményeit. A három vizsgált vállalkozás, a BioTechUSA, a Nutriversum, valamint a Nutri8 esetében is áttekintem vállalkozás életútját, majd tevékenységét, mely alapján elkészítem az üzleti modelleket. A dolgozat utolsó részében a három üzleti modellt hasonlítom össze, mely alapján meghatározom a sikertényezőket, melyek a három vállalkozásról készített üzleti modell vászonból ismerhetőek meg. A táplálékkiegészítő gyártással foglalkozó vállalkozások esetében a sikertényezők a rendszerszintű működés, a menedzsment, a minőségi termékelőállítás és folyamatos minőség-ellenőrzés, az innováció és a társadalmi és a technológiai változások követése, azonban ezek csak a gazdasági tevékenységre vonatkozó sikertényezők. A dolgozat rámutat arra, hogy az üzleti modell vászon segítségével meghatározhatók bizonyos sikertényezők, azonban annak érdekében, hogy átfogó képet kapjunk egy adott vállalkozás sikerességéről érdemes megvizsgálni a társadalmi és környezeti tényezőket is, illetve nemzetközi vállalkozások üzleti modelljét is elemezni. |
---|