A magyarok kávéfogyasztási szokásai

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Radnai Vivien
További közreműködők: Karsai Dr. Árpád
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:21. század
belföldi kereslet
fogyasztás
fogyasztói szokások
Magyarország
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/54987

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg54987
005 20240715100101.0
008 240715suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Radnai Vivien 
245 1 2 |a A magyarok kávéfogyasztási szokásai  |c Radnai Vivien  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a Szakdolgozatom témájaként a magyarok kávéfogyasztási szokásait választottam, melyhez két alapvető ok vezetett. Egyrészről a kávé az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, mely a világon a legismertebb élénkítő ital, valamint a második legtöbbet fogyasztott ital a víz után. Emellett a kávé világkereskedelmi szerepe is jelentős. Másrészről számomra a kávé nem csak egy energetizáló, koffeint tartalmazó italt jelent, hanem azt a szokást, rituálét, amit kávézásnak hívunk. A kávékultúra 5 éve vált szenvedélyemmé, 2020 óta, amikor átvehettem a barista bizonyítványom és még professzionálisabban kezdtem foglalkozni a kávékészítéssel. Ezután egyre több időt szenteltem a minőségi kávé kínálat megismerésére és élvezetére. Ekkoriban egyre több specialty kávézó nyílt meg hazánkban, melyek népszerűsítették az újhullámos kávékultúrát vagyis a fair trade-t. A specialty kávé igazi élvezetet nyújt, azoknak akik szeretnének új és különleges ízvilágú kávékkal megismerkedni. 2022 májusában kaptam egy lehetőséget, hogy jobban belelássak a barista szakmába, mivel ekkor kezdtem el egy specialty kávézóban dolgozni részmunkaidőben az egyetem mellett. Sok hasznos tapasztalattal lettem gazdagabb és rengeteg a szakmához nélkülözhetetlen tudást sajátítottam el. Megtanultam őrlőt állítani, ami nagyon fontos a kávéital eredeti ízjegyeinek megállapításához és latte art öntési technikákkal tettem színesebbé az elkészített kávék kinézetét. A megkapott rengeteg tudás után arra a következtetésre jutottam, hogy szeretném a szakdolgozatomban felmérni, vizsgálni a magyarok kávéfogyasztási szokásait. Nagy hangsúlyt szeretnék fektetni a specialty kávé szerepére, mivel sokan a nagyon savanyú, világos pörkölésű kávéval azonosítják ezeket az italokat, pedig ez sokkan többet jelent. Manapság egyre nagyobb szerepet játszik sok ember életében a kávé fogyasztása. Sokaknál az otthoni kávézás a napi rutin részévé vált, míg mások a munkahelyi környezetet preferálják. Ezenkívül a kávé különleges élményt nyújthat, mely tökéletes kísérője lehet a szociális életünk megélésének, ha egy kávézóban a hozzánk közel álló emberekkel fogyasztjuk el. A vendéglátásban és turizmusban is egyre nagyobb szerepkört tölt be a kávé, mivel sok szállodalánc és vendéglátóegység keresi a jó minőséget biztosító magán kávépörkölőket, ezzel támogatva a hazai kávétársaságokat.Nagy álmom válna valóra, ha a jövőben saját specialty kávézót nyithatnék meg. Terveim szerint a jövőben folytatom a barista szakmát, ezenfelül barista oktatóként is tevékenykedni fogok. Számomra fontos, hogy az emberek megismerjék és megkedveljék az újhullámos kávékultúrát, valamint szándékomban áll a fiatalok bevonzása, ezért szeretnék a közösségi médián egy blogot indítani, melyben több ismeretet kaphatnak az emberek a specialty kávékról, kávézókról. Ezt azért is tartom fontos küldetésnek, mert Magyarországon mindig nagy hagyománya volt a kávéházi kultúrának különösen az 50’-es évekig, amire építhetünk. Ráadásul földrajzi adottságainknak köszönhetően folyamatosan rengeteg hatás érte a hazai kávékultúrát. A 30’-as évekig a bécsi, majd a rendszerváltás hajnalán az olasz. Ezeknek köszönhetően nálunk talán gyorsabban és eredetibb módon tudjuk adaptálni a világon fellelhető megannyi trendet, sőt talán új irányzatokat találhatunk a XXI. századi specialty hullámnak. 
695 |a 21. század 
695 |a belföldi kereslet 
695 |a fogyasztás 
695 |a fogyasztói szokások 
695 |a Magyarország 
700 1 |a Karsai Dr. Árpád  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/54987/1/Szakdolgozat.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/54987/2/Mell%C3%A9kletek.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/54987/3/JDK_Szakdolgozat%20%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91_Radnai%20Vivien.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/54987/4/Radnai%20Vivien%20Bsc%20Konzulens%20Karsai%20%C3%81rp%C3%A1d.pdf  |z Dokumentum-elérés