A magyarok kávéfogyasztási szokásai
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | 21. század belföldi kereslet fogyasztás fogyasztói szokások Magyarország |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/54987 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg54987 | ||
005 | 20240715100101.0 | ||
008 | 240715suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Radnai Vivien | |
245 | 1 | 2 | |a A magyarok kávéfogyasztási szokásai |c Radnai Vivien |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Szakdolgozatom témájaként a magyarok kávéfogyasztási szokásait választottam, melyhez két alapvető ok vezetett. Egyrészről a kávé az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, mely a világon a legismertebb élénkítő ital, valamint a második legtöbbet fogyasztott ital a víz után. Emellett a kávé világkereskedelmi szerepe is jelentős. Másrészről számomra a kávé nem csak egy energetizáló, koffeint tartalmazó italt jelent, hanem azt a szokást, rituálét, amit kávézásnak hívunk. A kávékultúra 5 éve vált szenvedélyemmé, 2020 óta, amikor átvehettem a barista bizonyítványom és még professzionálisabban kezdtem foglalkozni a kávékészítéssel. Ezután egyre több időt szenteltem a minőségi kávé kínálat megismerésére és élvezetére. Ekkoriban egyre több specialty kávézó nyílt meg hazánkban, melyek népszerűsítették az újhullámos kávékultúrát vagyis a fair trade-t. A specialty kávé igazi élvezetet nyújt, azoknak akik szeretnének új és különleges ízvilágú kávékkal megismerkedni. 2022 májusában kaptam egy lehetőséget, hogy jobban belelássak a barista szakmába, mivel ekkor kezdtem el egy specialty kávézóban dolgozni részmunkaidőben az egyetem mellett. Sok hasznos tapasztalattal lettem gazdagabb és rengeteg a szakmához nélkülözhetetlen tudást sajátítottam el. Megtanultam őrlőt állítani, ami nagyon fontos a kávéital eredeti ízjegyeinek megállapításához és latte art öntési technikákkal tettem színesebbé az elkészített kávék kinézetét. A megkapott rengeteg tudás után arra a következtetésre jutottam, hogy szeretném a szakdolgozatomban felmérni, vizsgálni a magyarok kávéfogyasztási szokásait. Nagy hangsúlyt szeretnék fektetni a specialty kávé szerepére, mivel sokan a nagyon savanyú, világos pörkölésű kávéval azonosítják ezeket az italokat, pedig ez sokkan többet jelent. Manapság egyre nagyobb szerepet játszik sok ember életében a kávé fogyasztása. Sokaknál az otthoni kávézás a napi rutin részévé vált, míg mások a munkahelyi környezetet preferálják. Ezenkívül a kávé különleges élményt nyújthat, mely tökéletes kísérője lehet a szociális életünk megélésének, ha egy kávézóban a hozzánk közel álló emberekkel fogyasztjuk el. A vendéglátásban és turizmusban is egyre nagyobb szerepkört tölt be a kávé, mivel sok szállodalánc és vendéglátóegység keresi a jó minőséget biztosító magán kávépörkölőket, ezzel támogatva a hazai kávétársaságokat.Nagy álmom válna valóra, ha a jövőben saját specialty kávézót nyithatnék meg. Terveim szerint a jövőben folytatom a barista szakmát, ezenfelül barista oktatóként is tevékenykedni fogok. Számomra fontos, hogy az emberek megismerjék és megkedveljék az újhullámos kávékultúrát, valamint szándékomban áll a fiatalok bevonzása, ezért szeretnék a közösségi médián egy blogot indítani, melyben több ismeretet kaphatnak az emberek a specialty kávékról, kávézókról. Ezt azért is tartom fontos küldetésnek, mert Magyarországon mindig nagy hagyománya volt a kávéházi kultúrának különösen az 50’-es évekig, amire építhetünk. Ráadásul földrajzi adottságainknak köszönhetően folyamatosan rengeteg hatás érte a hazai kávékultúrát. A 30’-as évekig a bécsi, majd a rendszerváltás hajnalán az olasz. Ezeknek köszönhetően nálunk talán gyorsabban és eredetibb módon tudjuk adaptálni a világon fellelhető megannyi trendet, sőt talán új irányzatokat találhatunk a XXI. századi specialty hullámnak. | |
695 | |a 21. század | ||
695 | |a belföldi kereslet | ||
695 | |a fogyasztás | ||
695 | |a fogyasztói szokások | ||
695 | |a Magyarország | ||
700 | 1 | |a Karsai Dr. Árpád |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/54987/1/Szakdolgozat.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/54987/2/Mell%C3%A9kletek.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/54987/3/JDK_Szakdolgozat%20%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91_Radnai%20Vivien.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/54987/4/Radnai%20Vivien%20Bsc%20Konzulens%20Karsai%20%C3%81rp%C3%A1d.pdf |z Dokumentum-elérés |