Növényi alapú húspótló termékek és azok felhasználása a vendéglátásban

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Gyephár Aliz
További közreműködők: Balog-Siposné Szöcze Anikó
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:egészség
étterem
húspótló
környezettudatosság
növényi alapú
táplálkozás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/55004
Leíró adatok
Kivonat:Dolgozatomat a táplálkozás témakörének körbejárásával kezdtem, azon belül is a növényi alapú étkezésre fókuszálva leginkább. Az általános információkat követően bemutattam a különböző fajtáit egészen a megengedő flexiteriánus és félvegetáriánustól a szigorú szabályokat betartó vegán életmódig. Vizsgáltam ezek egészészségre mért hatásait, mögöttes motivációit. Ezt követően áttértem fő témámra a kizárólag növényi alapú húspótló termékekre, ezen belül is a legelterjedtebb alapanyagainak és ebűekből készült termékek elemzésére, környezetre mért hatásukat és felhasználásukra a vendéglátásban. Szakdolgozatomhoz egy kérdőívet is készítettem, ahol a növényi alapú húspótló termékek elterjedését, megítélését és felhasználását vizsgáltam a 25 darab kérdésemen át. Emellett 8 darab vegán étterem étlapját is kielemeztem, hogy megtudjam milyen módon helyettesítik az állati eredetű termékeket. A fő célitűzésem az volt, hogy megtudjam, hogy helytálló- e a gondolat, miszerint a növényi alapú hús helyettesítésére alkalmas produktumok még nem nyertek maguknak elegendő teret.