Hogyan épül be a skandináv gasztronómiában alkalmazott gondolkodásmód a magyar konyhaművészetbe?
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | fenntarthatóság gasztronómia környezetvédelem magyar gasztronómia Skandinávia |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/55102 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg55102 | ||
005 | 20240715100328.0 | ||
008 | 240715suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Czeczon Beatrix Krisztina | |
245 | 1 | 0 | |a Hogyan épül be a skandináv gasztronómiában alkalmazott gondolkodásmód a magyar konyhaművészetbe? |c Czeczon Beatrix Krisztina |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Sokan ismerjük és követjük a különböző nemzetek gasztronómiájának fejlődését és a hétköznapokban is szembe találkozunk az évről-évre változó gasztronómiai trendekkel. Azt azonban kevesen tudjuk, hogy hazánkban ezek milyen formában és milyen elemekkel jelennek meg mindennapjainkban. A gasztronómiai trendek elveit inspiráló skandináv gasztronómia egy fekete foltnak számít az átlagemberek számára, azonban számos pozitív tulajdonság és lehetőség rejlik benne, amivel a fenntarthatóságért és környezetvédelemért tehetnénk nap, mint nap. Legfőbb kérdésem, hogy a skandináv elemeket be lehet-e építeni a magyar mindennapokba és a magyar konyhaművészetbe úgy, hogy az megőrizze identitását és magyarságát. Melyek azok az elemek melyek által magyarnak mondható a magyar gasztronómia? Meddig mehetünk el az újdonságokkal és ez szükséges-e? Nyitott-e a magyar nép az innovációra? Hogyan törekszik egy étterem a fenntarthatóságra? Ennek vizsgálatát a szakirodalom feldolgozással kezdem, melynél esettanulmányokat, gasztronómiatörténelemmel kapcsolatos cikkeket és könyveket, fenntarthatósági és környezetvédelmi kutatásokat és elemzéseket tanulmányozok annak érdekében, hogy teljes képet fessek a gasztronómia helyzetéről hazánkban és hogy minél részletesebben mutathassam be a skandináv gasztronómia lényegét, hasznos jellemzőit, továbbá górcső alá veszem a gasztronómiai trendek változásait 2018-tól, egészen 2023-ig. Vizsgálatom során a kutatás egy szekunder formáját, a kérdőívet választottam. Ebben felmérem a mindennapi fenntarthatósági és környezetvédelmi szokásokat az átlag magyar ember életében, továbbá a főzési- és étterembejárási szokásokat. A skandináv gasztronómiával és a gasztronómiai trendekkel kapcsolatos tudásukat pedig egy teszttel vizsgálom. A minél szélesebb látókör érdekében a gasztronómia szakmai oldalát is vizsgálom, mélyinterjúkkal. Interjúim a Bocuse d’Or versenyen bronzszobrot szerző Dalnoki Bencével, a Natura Hill Zebegény séfjével Szilvási Mihállyal, a skandináv nézeteket valló Tóth Szilárddal, a SALT, Michelin csillaggal és Zöld Csillaggal rendelkező étterem séfjével, továbbá a Pajta étterem séfjével, Akács Istvánnal készítem. Kutatásom bebizonyította, miszerint a magyar gasztronómiába lehetséges beépíteni skandináv gondolkodásmód és gasztronómiai trendek által inspirált elemeket, úgy, hogy a magyarság tudat és hagyományaink, ízeink ne sérüljenek. | |
695 | |a fenntarthatóság | ||
695 | |a gasztronómia | ||
695 | |a környezetvédelem | ||
695 | |a magyar gasztronómia | ||
695 | |a Skandinávia | ||
700 | 1 | |a Hidvégi Hedvig |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55102/1/Czeczon%20Beatrix_szakdolgozat.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55102/2/Czeczon%20Beatrix_k.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55102/3/Szakdolgozat%20%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91%20Bsc_Czeczon%20Beatrix%20Krisztina.pdf |z Dokumentum-elérés |