A Tokaji borvidék bemutatása és a benne rejlő lehetőségek borturizmus szempontjából

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Nagy Franciska
További közreműködők: Gancsovné Rossi Krisztina
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:borturizmus
étterem
Tokaj
turisztikai desztináció
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/55262

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg55262
005 20240715100700.0
008 240715suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Nagy Franciska 
245 1 2 |a A Tokaji borvidék bemutatása és a benne rejlő lehetőségek borturizmus szempontjából  |c Nagy Franciska  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A Tokaji borvidék jelentősége és hírneve rendíthetetlen. Ennek alapja a több száz év hagyományaira alapuló szőlőtermesztés és világhírű borkészítés. A térségnek biztosan nem kell aggódnia fennmaradása kapcsán, hiszen a név önmagában bizonyos szintű biztosítéknak számít. Viszont nem szabad figyelmen kívül a világ és az emberi igények változását. Ennek megfelelően a környék településeinek hangsúlyt kell fektetniük fejlesztéseikre, a termelőknek követniük kell a piaci trendek, ha kell, el kell rugaszkodniuk hagyományaiktól és az eddig jól bevált módszereiktől. A vendéglátóhelyeknek egyensúlyba kell helyezniük saját maguk fenntartását és a vendégek, látogatók megfelelő ellátását. Napjainkban mindezek nehéz feladatok, már csak amiatt is, mert ezek területek mind összefüggésben vannak egymással. A fejlesztések vonzóak lehetnek a turisták számára, hiszen valami újat kapnak, új élménnyel bővülnek. Emellett viszont fenn kell tartani Tokaj hagyományait és értékes múltját, ami bár elavultnak tűnhet, kincseket őriz magában. Ezt a két tényezőt igyekeznek jelenkorunkban ötvözni, amelynek sikere még nem nyilvánul meg látványosan, de várhatóan a növekedni fog a pozitív visszajelzések és élmények száma. A pincészeteknek is egyre nagyobb mértékben kell figyelmet fordítani a tredekre és igényekre, nem csupán a minőségre. A kiváló termékek mellett a kommunikáció és vendéglátás is a birtokok életének szerves részeivé válnak, így a termelőknek bővülnek feladatköreik, a szőlőtermesztés és borkészítés technológiák elvégzése mellett a vendéglátás fortélyait is el kell sajátítaniuk. A vendéglátóhelyeknek egyre több alternatívát kell biztosítaniuk saját maguknak a működésükhöz, hiszen egyre gyakrabban adódnak olyan körülmények, amelyek veszélybe sodorják fennmaradásukat. Mindemellett azonosulniuk kell a térségbe látogatók igényeivel, étlapjuknak és itallapjuknak tükröznie kell a helyi hagyományokat, értékeket, amely Tokaj esetén elsősorban a helyi borok és borkülönlegességek rendelkezésre bocsátását jelenti. A kérdőívből és az interjúkból az vehető ki, hogy bár a köztudatban a Tokaji borvidék egy stabil utazási, látogatási desztináció az emberek számára, jobban vizsgálva a kérdést ez a térség hírneve ellenére nincs könnyű helyzetben. A későbbiekben is érdemes nyomon követni azt, hogy mennyire elégülnek ki a turisztikai igények, mint látványosságok, mint szolgáltatások tekintetében. A helyieknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a visszajelzésekre, hogy minden értelemben minőséget tudjanak produkálni és biztosítani ahhoz, hogy az emberek Tokaji borvidék iránti szeretetét és érdeklődését fenn tudják tartani. 
695 |a borturizmus 
695 |a étterem 
695 |a Tokaj 
695 |a turisztikai desztináció 
695 |a vendéglátás 
700 1 |a Gancsovné Rossi Krisztina  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55262/1/Nagy%20Franciska%20SL8RUA%20Szakdolgozat%20v%C3%A9gleges.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55262/2/Nagy%20Franciska%20Szakd_%C3%A9rt.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55262/3/Nagy_Franciska_SL8RUA_b%C3%ADr%C3%A1lat.pdf  |z Dokumentum-elérés