A közönségforgalmi büfék teljesítménye sporteseményeken a Puskás Arénában
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Kulcsszavak: | fogyasztói elégedettség - vásárlói elégedettség fogyasztói elégedettség mérése fogyasztói magatartás teljesítmény vendéglátás |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/55443 |
Kivonat: | Projektmunkám középpontjában a Puskás Arénában található közönségforgalmi büfék teljesítménye, esetleges hiányosságai és lehetséges fejlesztései állnak. Kutatási kérdéseim a következők voltak: 1. A közönségforgalmi büfék kínálata, mily módon találkozik a sporteseményekre, koncertekre látogató vendégek általi kereslettel, mennyire elégedettek a kínálattal, esetleg mit látnának még szívesen a büfékben? 2. A következő kérdés, hogy mely változtatásokra lenne szükség az imént említett egységek fejlesztésére való tekintettel? Itt szeretném vizsgálni hogy a fogyasztók véleménye szerint milyen változtatásokra lenne szükség az elégedettségük növeléséhez? 3. Az utolsó kérdésem az egyik döntésbefolyásoló faktort vizsgálja. Egy teltházas sportesemény félidőjében sajnos előfordul, hogy a fogyasztóknak sokat kell sorban állni, így a sorban állás ideje milyen szempontokból befolyásolja a vásárlókat kérdéskört is szeretném körbejárni. Projektmunkám során mind szekunder és primer adatok is a segítségemre lesznek, primer adataim egy online kérdőív segítségével fogom gyűjtöttem. Dolgozatom célja fejlesztések kutatása amelyek növelik a vevői elégedettséget, így valószínűleg az üzemeltető bevételét is. Ehhez szükség van egyféle elégedettséglemérésre, amelyhez egy kérdőívet állítottam. A felmérést a Google Űrlapok (Google Forms) felületen készítettem így online lehetett kitölteni. Szakmai gyakorlatom a Rampart Public Catering Kft.-nél tölthettem, így lehetőségem volt a Puskás Arénában rendezett sporteseményeken részt venni. Egy-egy ilyen eseményen megközelítőleg 80 ezer fő fordul meg az arénában. A büfé egységek üzemeltetésével foglalkozó cég, alkalmanként 85 egységet működtet, így szinte elkerülhetetlen hogy alkalmanként 1-1, vagy esetleg több probléma felmerüljön, amely a vásárlók elégedettségét csökkenti. Ezen problémák kezelése után felmerült bennem a kérdés, hogy hogy lehetne minimálisra csökkenteni számukat, illetve a fogyasztói elégedettséget növelni, ugyanis ez közvetlen hat az egységek bevételére. Ezért döntöttem úgy hogy projektmunkám keretében ezeket a lehetőségeket szerettem volna vizsgálni, illetve felmérni hogy a sporteseményekre látogatók, hogyan látják az egységek működését, mennyire elégedettek azokkal. Számításaimhoz képest a felmérés során pozitívabb eredmények születtek. A kitöltők többsége elégedett az arénában működő egységekkel. A kínálattal a kitöltők inkább elégedettek, bár a következőket szívesen látnák még a büfékben: kávé, más típusú alkoholos italok, több féle meleg étel. A vásárlók elégedettségét növelné ha tágabb árukínálatból választhatnának, ha több figyelmet fordítana az üzemeltető a munkaeszközök fejlesztésére is, ugyanis ezzel a kiszolgálás gyorsaságát lehetne növelni, amely pozitívabb vásárlói élményt nyújt a jelen lévőknek. A sorban állás befolyása a vásárlásra tekintetében, válaszadók szerint a sorban állás ideje hatást gyakorol a vásárlásra, azonban arra a kérdésre hogy magasabb várakozási idő esetén ugyan annyit / többet / kevesebbet vásárolnak az emberek nem született egyértelmű válasz. Úgy vélem érdemes lenne a vállalatnak bővebb fogyasztói elégedettséget mérő kutatásokat végezni, ugyanis a fejlődésre mindig van igény, és a fogyasztók elégedettsége elengedhetetlen az ilyen egységek tekintetében. |
---|