Fenntartható vendéglátás – Út a műanyagmentesség felé

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Püspök Petra
Other Authors: Karakasné Morvay Klára
Kulcsszavak:fenntarthatóság
gazdaság
hulladék
környezetvédelem
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/55472

MARC

LEADER 00000nnm a2200000 i 4500
001 dolg55472
005 20240715101111.0
008 240715suuuu hu o 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Püspök Petra 
245 1 0 |a Fenntartható vendéglátás – Út a műanyagmentesség felé  |c Püspök Petra  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A dolgozat végére érve összességében elmondható, hogy a fogyasztási trendek feltarthatatlanok, Földünk erőforrásainak megengedett határait folyamatosan feszegetjük. Ez az elkövetkezendő években sem lesz nagyon másképp, ezért érdemes tenni ellene, hiszen tartalékaink végesek, nem hagyhatjuk világunk végleges kimerülésének bekövetkezését. Pozitívumként, azért elmondható, hogy a gazdaság ezen szektorában, a vendéglátásban folyó káros folyamatok ellen lehet tenni, léteznek fogyasztók, akik igyekeznek tudatosan és fenntarthatóan élni. Szemmel látható változást természetesen csak együttes erővel, a gazdasági szereplők bevonásával érhetünk el. A vendéglátóipar környezetterhelése igen számottevő, rengeteg energiát, vegyi anyagot használnak fel, nem beszélve a hulladéktermelésről, legyen szó kommunális vagy szelektív hulladékról. Szerencsére egyre több olyan vendéglátóegység jön létre, ahol előtérbe helyezik a fenntarthatóságot és a környezet védelmét. Ez nagyban köszönhető az EU által az egyszer használatos műanyagok betiltásáról rendelkező törvénynek. A fenntarthatóságot támogató éttermek nagyban hozzájárulnak a vendégkör tudatos világszemléletének formálásában, melynek köszönhetően egyre inkább a fenntarthatóság irányába haladhatunk. Napjainkban ez az életszemlélet szinte trendként van jelen, egyre többen választanak fenntartható forrásból származó termékeket és szolgáltatásokat. Ha egy vendéglátó egység fenntarthatóan működik, helyi forrásokból szerzi be alapanyagait és csomagolóanyagait, illetve ezt üzletpolitikájával hirdeti is, az nagy vonzerőt jelenthet a vásárlók körében. Az egyszer használatos műanyagok, papírok helyettesítésére szerencsére már vannak alternatívák, többek között megtalálható a piacon cukornádból, biomasszából, búzaszalmából, illetve kukoricakeményítőből készült ételdobozok, poharak és evőeszközök. Jelenleg sajnos ezek a biológiai úton lebomló helyettesítő eszközök még nem nagyon elterjedtek, magas áruk miatt. Én bízom benne, hogy ez a közeljövőben változni fog, és a tudomány fejlődésével sikerül létrehozni olyan megoldásokat, melyek pénzügyi szempontból is megfelelőek lesznek a fogyasztók számára. Ennek köszönhetően véget vethetünk a kőolaj alapú műanyag termelésének, megalapozva, hogy a jövő generációk is jólétben élhessenek. 
695 |a fenntarthatóság 
695 |a gazdaság 
695 |a hulladék 
695 |a környezetvédelem 
695 |a vendéglátás 
700 1 |a Karakasné Morvay Klára  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55472/1/Fenntarthat%C3%B3%20vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%A1s%20%E2%80%93%20%C3%9At%20a%20m%C5%B1anyagmentess%C3%A9g%20fel%C3%A9%20-%20P%C3%BCsp%C3%B6k%20Petra.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55472/2/Fenntarthat%C3%B3%20vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%A1s%20%E2%80%93%20%C3%9At%20a%20m%C5%B1anyagmentess%C3%A9g%20fel%C3%A9%20-%20P%C3%BCsp%C3%B6k%20Petra.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/55472/3/FOSZK_P%C3%BCsp%C3%B6kPetra_2024.pdf  |z Dokumentum-elérés