A fenntarthatóság kritikus tényezői az élelmiszeriparban, különös tekintettel az élelmiszerfogyasztás és a húsipar ökológiai kihívásaira
Elmentve itt :
| Szerző: | |
|---|---|
| További közreműködők: | |
| Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
| Kulcsszavak: | 21. század ellátási lánc - ellátó hálózat élelmiszer fenntarthatóság húsfogyasztás |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/56054 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg56054 | ||
| 005 | 20240920083510.0 | ||
| 008 | 240920suuuu hu om 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Szentpéteri Anita | |
| 245 | 1 | 2 | |a A fenntarthatóság kritikus tényezői az élelmiszeriparban, különös tekintettel az élelmiszerfogyasztás és a húsipar ökológiai kihívásaira |c Szentpéteri Anita |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a A dolgozat célja az élelmiszeripar fenntarthatósági kihívásainak feltárása és az ökológiai lábnyom csökkentésének lehetséges megoldásainak vizsgálata, különös tekintettel a húsiparra. Az élelmiszeripar globális kihívásokkal néz szembe, a fogyasztói magatartás változása és a környezeti fenntarthatóság iránti növekvő igény hatására. A dolgozat három fő kutatási területet vizsgál: a fenntarthatósági kihívások azonosítását, a húsipar ökológiai lábnyomának elemzését, valamint az innovatív fenntarthatósági intézkedéseket.A primer kutatás során félig strukturált interjút készítettem egy húsfeldolgozó üzem vezérigazgatójával és kérdőíves felmérést végeztem fogyasztók körében. Az interjú lehetővé tette a húsipar fenntarthatósági kihívásainak mélyreható vizsgálatát, míg a kérdőív a fogyasztói szokásokat és fenntarthatósági tudatosságot térképezte fel. A kutatási eredmények rámutatnak, hogy az élelmiszeriparban különösen a húsipar jelentős ökológiai lábnyommal rendelkezik, de a fenntarthatóságra irányuló innovációk és intézkedések, valamint a fogyasztói magatartás változása kulcsfontosságúak lehetnek a környezeti terhek csökkentésében.A dolgozat a fenntartható gyakorlatok bevezetésének és az innováció ösztönzésének szükségességét hangsúlyozza. Az eredmények hozzájárulhatnak az élelmiszeripar fenntarthatóvá tételéhez, ösztönözve a további kutatásokat és az iparág szereplőinek együttműködését a fenntarthatósági célok elérése érdekében. Az élelmiszeripar fenntarthatósága összetett törekvés, amely minden érintett elkötelezettségét és folyamatos innovációt igényel. | |
| 695 | |a 21. század | ||
| 695 | |a ellátási lánc - ellátó hálózat | ||
| 695 | |a élelmiszer | ||
| 695 | |a fenntarthatóság | ||
| 695 | |a húsfogyasztás | ||
| 700 | 1 | |a Bartáné dr. Muharay Irén |e ths | |
| 700 | 1 | |a Markovics Petra |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/56054/1/SZA-YFR8P2.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/56054/2/Diplomadolgozat%20b%C3%ADr%C3%A1lata%20Szentp%C3%A9teri%20Anita.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/56054/3/Szentp%C3%A9teri%20Anita%20_%20K%C3%BCls%C5%91%20b%C3%ADr%C3%A1lat_Al%C3%A1%C3%ADrt.pdf |z Dokumentum-elérés |