Élelmiszeren elhelyezett magyar tanúsító védjegyek vizsgálata a piaci versenyképesség tükrében
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | Piackutatás Védjegy Élelmiszer Versenyképesség Fogyasztói magatartás |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/570 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg570 | ||
005 | 20151201153511.0 | ||
008 | 150305suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Schmidt Adrienn Krisztina | |
245 | 1 | 0 | |a Élelmiszeren elhelyezett magyar tanúsító védjegyek vizsgálata a piaci versenyképesség tükrében |c Schmidt Adrienn Krisztina |h [elektronikus dokumentum] |
246 | 1 | 1 | |a Élelmiszeren elhelyezett magyar tanúsító védjegyek vizsgálata a piaci versenyképesség tükrében |
520 | 3 | |a Téma: Tanúsító védjegyek fogyasztásra gyakorolt hatásának vizsgálata az élelmiszerpiacon Szakdolgozatom témájául a magyar, hazai és hazai feldolgozású tanúsító termék védjegyekkel ellátott élelmiszerekhez kapcsolódó fogyasztói viszonyulás vizsgálatát választottam, valamint annak feltérését, hogy ezek a védjegyek mennyiben serkentik a fogyasztást. Előfeltevés: Munkám során két alaptézist kívántam bizonyítani: egyrészt azt, hogy a magyar védjegy felfogható marketing eszközként, hatékony reklámot biztosítva egyes termékcsoportoknak, ösztönözve azok fogyasztását. Másrészről pedig azt, hogy a fogyasztók nincsenek tudatában annak, hogy pontosan milyen termékek, mely feltételek teljesítése mellett nyerhetik el ezt a címet. Emellett azt is előrevetítettem, hogy döntésük hátterében inkább állnak ideológiai nézetek, érzelmi szempontok, mintsem teljes mértékben racionálisnak nevezhető fogyasztói magatartás. Nem feltétlenül a jobb minőséget keresik, és nem biztos, hogy a kedvező ár-érték arányt tartják szem előtt e termékek választásakor. Bizonyítás: A vonatkozó szakirodalmi munkák áttekintése után előfeltevéseim bizonyítására kvantitatív kutatás keretében standard kérdőíves felmérést végeztem 2014 novemberének első felében. A 95 fős minta kiválasztásánál fő szempont volt, hogy 18 év felett több korcsoport és kereseti kategória is reprezentálva legyen Végkövetkeztetés: A felmérés azt az eredményt hozta, hogy a fogyasztók majdnem felénél előnyt jelent, ha az élelmiszeren látja a magyar, hazai vagy hazai feldolgozású tanúsító termék védjegyet. A megkérdezettek szerint a vizsgált három védjegy a minőség garanciája. A kutatás váratlan eredményt hozott a védjegyek tartalmi hátterének ismertségével kapcsolatban. Az előfeltevést megcáfolva, a válaszadók közel kétharmada tisztában van azzal, hogy az egyes védjegyek milyen tartalmi követelményeknek kell, hogy eleget tegyenek. A másik hipotézis azonban bizonyítást nyert, mely szerint magyar termékek választásánál a fogyasztók fő szempontja a hazai gazdaság termelőinek támogatása. Magyar élelmiszer választásakor a minőségnél is fontosabb tényező számukra a tudatos értékválasztás, mely a hazai gazdaság élénkítésének szándékán keresztül valósul meg. A vizsgált tanúsító védjegyek a keresletre pozitív hatást gyakorolnak, ám a nem egységes védjegyrendszer és a földrajzi árujelzők kavalkádja megnehezíti a fogyasztók orientálódását. | |
695 | |a Piackutatás | ||
695 | |a Védjegy | ||
695 | |a Élelmiszer | ||
695 | |a Versenyképesség | ||
695 | |a Fogyasztói magatartás | ||
700 | 1 | |a Totth Dr. Gedeon |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/570/1/%C3%89LELMISZEREN%20ELHELYEZETT%20MAGYAR%20TAN%C3%9AS%C3%8DT%C3%93%20V%C3%89DJEGYEK%20VIZSG%C3%81LATA%20A%20PIACI%20VERSENYK%C3%89PESS%C3%89G%20T%C3%9CKR%C3%89BEN.docx |z Dokumentum-elérés |