Gasztronómiai kalandok Svájcban

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Csányi Kitti
További közreműködők: Babos Dr. Krisztina
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:borturizmus
falusi turizmus
gasztronómia
Magyarország
Svájc
turizmus
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/57436

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg57436
005 20250325112331.0
008 250325suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Csányi Kitti 
245 1 0 |a Gasztronómiai kalandok Svájcban  |c Csányi Kitti  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A szakdolgozatom címe és témája gasztronómiai kalandok Svájcban. Fő célkitűzésem, hogy Svájc gasztronómiai specialitásait és az ehhez kapcsolódó turisztikai kínálatot feltérképezzem. Ezt három kiválasztott példán keresztül szeretném bemutatni. A választásom a sajt fondue-re, a tejcsokoládéra, ezen belül a Cailler csokoládéra, valamint a raclette sajtra esett. A dolgozat első fontos eleme a gasztronómiai kaland definíciójának meghatározása és értelmezése, majd ehhez kapcsolódóan a gasztronómiai turizmus, mint fogalom meghatározása és a jelenség elemzése szakirodalom alapján. Célom, hogy kiderítsem egy gasztronómiai termék milyen módon tud hozzájárulni a turizmus növekedéséhez, fejlődéséhez az adott területen, valamint miért olyan sikeresek a svájci termékek, fogások, valamint maga a turizmus és a gasztronómia. A kutatásom gyakorlati haszna feltárni a gasztronómiai turizmus és az egyes gasztronómiai termékek kapcsolatát, Svájc gasztronómiai sikereinek példáján. A kutatás emellett javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogyan lehetne Magyarország gasztronómiai turizmusát továbbfejleszteni a svájci példa alapján és hogyan tehetnénk azt csábítóvá a turisták számára, ezáltal hogyan lendülhetne fel ezen ágazata a turizmusnak hazánkban. Továbbá azt is szeretném feltérképezni, hogy milyen elvárások azonosíthatóak be a kutatott területen. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) szerint a gasztronómiai turizmus napjainkban a turizmus egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, amely egyre nagyobb figyelmet kap mind a szakmai, mind az utazóközönség körében. Az autentikus ízek és helyi ételek felfedezése nemcsak kulináris élményt nyújt, hanem lehetőséget ad egy-egy desztináció kulturális és történelmi örökségének mélyebb megismerésére is. Svájc gasztronómiája különösen jó példája annak, hogyan válhat egy ország gasztronómiai kínálata turisztikai vonzerővé, hiszen az olyan helyi specialitások, mint a sajt fondue, a Cailler tejcsokoládé vagy a raclette sajt, egyedi és emlékezetes élményt kínálnak az országba látogatóknak.Tervezett kutatási módszernek elsősorban a primer kutatás kerül alkalmazásra, ezen belül a kvantitatív módszer. Online kérdőív formájában keresem a választ arra a kérdésre, hogy az emberek mekkora hányada utazna kifejezetten a különleges gasztronómiai élményért. Valamint kvalitatív módszer alapján egy félig strukturált interjú keretein belül egy Svájcban élő és dolgozó magyar szakácstól kaptam válaszokat a kérdéseimre. Ezt megelőzte a szekunder kutatás, ahol a témához kapcsolódó szakirodalmakat elemeztem, melyek segítségével mélyebb betekintést nyerhettem a gasztronómiai turizmusban rejlő lehetőségekbe és kihívásokba.Személyes kötődésem is van a témához, ugyanis több alkalommal jártam a kiválasztott desztinációban. Többször meglátogattam az országot, mint turista és éltem, illetve rövidebb ideig dolgoztam is ott. Érdekelnek a svájci ételkülönlegességek, a helyi turizmus és a német nyelv is közel áll hozzám. Kiskorom óta rajongok és érdeklődőm a svájci kultúra és a német nyelvterületű országok iránt. Mivel itt többször is jártam, ezért merült fel az ötlet, hogy végül ezt az országot válasszam ki szakdolgozatom témájának. Érdekes kutatási terület lehet a gasztronómia és a turizmus közti kapcsolat felkutatása, párhuzamok keresése. Életemből még egy személyes példa is motivált, ugyanis Kalocsáról származom, ami a paprika által lett híres országszerte. Bár a szakirányom az utazás és rendezvényszervezés, mégis egy olyan témát szerettem volna választani, ami által mindkét fő szakirányba betekintést nyerhetek. Kutatási kérdéseim: Befolyásolják-e a gasztronómiai termékek és ha igen, milyen módon a turizmus fejlődését? Utazik-e egy turista azért, hogy gasztronómiai különlegességet ismerjen meg vagy annak előállítási helyén kóstolja meg azt.Mi a svájci termékek kiváló minőségének és piaci sikerének titka? 
695 |a borturizmus 
695 |a falusi turizmus 
695 |a gasztronómia 
695 |a Magyarország 
695 |a Svájc 
695 |a turizmus 
700 1 |a Babos Dr. Krisztina  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57436/1/Gasztron%C3%B3miai%20kalandok%20Sv%C3%A1jcban.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57436/2/Szakdolgozat%20%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91%20Bsc_Cs%C3%A1nyi%20Kitti.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57436/3/Cs%C3%A1nyi%20Kitti%20b%C3%ADr%C3%A1lat.pdf  |z Dokumentum-elérés