A housekeeping tevékenységének elemzése különböző típusú szálláshelyeken – A Hilton Garden Inn Budapest City Centre és a Rooftop City Residence alapján
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | fenntarthatóság housekeeping innováció összehasonlító elemzés panzió szálloda szállodaipar szervezeti felépítés |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/57600 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg57600 | ||
005 | 20250325112616.0 | ||
008 | 250325suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Faragó Virág Alexa | |
245 | 1 | 2 | |a A housekeeping tevékenységének elemzése különböző típusú szálláshelyeken – A Hilton Garden Inn Budapest City Centre és a Rooftop City Residence alapján |c Faragó Virág Alexa |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Szakdolgozatomban a különböző típusú szálláshelyek housekeeping tevékenységét vizsgálom, két konkrét példa – a Hilton Garden Inn Budapest City Centre és a Rooftop City Residence – összehasonlításával. Kutatásom célja a különböző méretű szálláshelyek housekeeping részlegének azonosságainak és eltéréseinek feltárása, különös tekintettel a szervezeti felépítésre, a munkakörökre, a bevételekre és a kiadásokra, a kommunikációra, a fenntarthatóságra és az innovációkra. A vizsgálat során primer, kvalitatív kutatási módszert alkalmaztam, félig strukturált interjúkat végeztem két szálláshely housekeeping vezetőjével. A kutatási kérdéseim arra irányultak, hogy hogyan befolyásolja a szervezeti struktúra és a munkakörök a részleg hatékonyságát, milyen stratégiák alkalmazhatók a költségek optimalizálására, és hogyan alkalmazkodnak a különböző típusú szálláshelyek a fenntarthatóság és az innovációk iránti elvárásokhoz. Az eredmények alapján a nagy szállodák bonyolultabb szervezeti struktúrát alkalmaznak, amely nagyobb precizitást, de lassabb döntéshozatalt eredményez, míg a kisebb panziók rugalmasabb, de kevésbé specializált működést követnek. A költségoptimalizálás érdekében mind a nagyobb szállodák, mind a kisebb panziók különféle stratégiákat alkalmaznak, beleértve az erőforrások hatékony elosztását, a megfelelő partnerek alkalmazását, valamint a fenntartható megoldások bevezetését, amelyek egyszerre csökkentik a kiadásokat és javítják a működés hatékonyságát. Mindkét szálláshely esetében fontos szerepet játszik a fenntarthatóság és az új technológiák bevezetése, bár ezek mértéke és fajtája eltérő. A feltárt gyakorlatok alapján mindkét típus számára léteznek átvehető megoldások, amelyek hozzájárulhatnak a hatékonyabb működéshez és a versenyképesség növeléséhez. | |
695 | |a fenntarthatóság | ||
695 | |a housekeeping | ||
695 | |a innováció | ||
695 | |a összehasonlító elemzés | ||
695 | |a panzió | ||
695 | |a szálloda | ||
695 | |a szállodaipar | ||
695 | |a szervezeti felépítés | ||
700 | 1 | |a Bártfai Endre |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57600/1/Szakdolgozat_Farag%C3%B3_Vir%C3%A1g_Alexa_BDPF2Y.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57600/2/Farag%C3%B3%20Vir%C3%A1g%20Alexa_szakdolgozat%20titkos%C3%ADt%C3%A1s_al%C3%A1%C3%ADrt.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57600/3/Farag%C3%B3%20Vir%C3%A1g%20Alexa_konzulens_B%C3%A1rtfai%20Endre.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57600/4/Farag%C3%B3%20Vir%C3%A1g%20Alexa_opponens_Zsida%20L%C3%A1szl%C3%B3.pdf |z Dokumentum-elérés |