Együttnevelés a szakképzésben, avagy a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, magatartási és tanulási nehézséggel küzdő tanulók integrációjának vizsgálata a vendéglátóipari oktatásban
Elmentve itt :
| Szerző: | |
|---|---|
| További közreműködők: | |
| Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
| Kulcsszavak: | 21. század együttműködés gyakorlati oktatás pedagógia tanulási technikák |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/57669 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg57669 | ||
| 005 | 20250325112729.0 | ||
| 008 | 250325suuuu hu om 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Nagy Evelin | |
| 245 | 1 | 0 | |a Együttnevelés a szakképzésben, avagy a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, magatartási és tanulási nehézséggel küzdő tanulók integrációjának vizsgálata a vendéglátóipari oktatásban |c Nagy Evelin |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a A sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, valamint magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek integrációjának kérdése 2024-ben rendkívül aktuális és kiemelten fontos téma. Vendéglátóipari szakoktatóként azért választottam ezt a témát, mert a szakoktatás területén egyre nagyobb szükség van arra, hogy a különböző kihívásokkal küzdő tanulók számára is biztosítani tudjuk a sikeres szakmai képzést majd a társadalomba – ezen belül pedig a munka világába- való integrálódást.A vendéglátóipar, mint gyakorlatorientált szakma, kiváló lehetőségeket kínál a tanulók gyakorlati készségeinek fejlesztésére. Ezekben a szakmákban elengedhetetlenek a következő kompetenciák: Kézügyesség, esztétikai érzék, precizitás, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, kooperációs képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség. Ezeknek a tanulóknak nemcsak a szakmai készségeik fejlesztése fontos, hanem az is, hogy olyan oktatási környezetet biztosítsunk számukra, ahol figyelembe vesszük egyéni szükségleteiket, és támogatjuk őket a közösségbe való beilleszkedésben. Az integrációval kapcsolatos kutatások és tapasztalatok egyértelműen rámutatnak arra, hogy a megfelelő pedagógiai módszerek és a támogató környezet alkalmazása esetén az érintett tanulók is képesek lehetnek sikeresen helytállni az iskolai majd később a munkahelyi kihívásokban. A témaválasztásom célja, hogy hozzájáruljak az inkluzív oktatás elméleti és gyakorlati fejlődéséhez a vendéglátóipar-oktatás területén, és bemutassam, hogy a szakoktatás hogyan segítheti elő az SNI és BTM tanulók társadalmi integrációját, miközben figyelembe veszi egyéni igényeiket és lehetőségeiket. Ezzel a témával szeretnék rávilágítani arra, hogy a vendéglátóipar kapcsán is lehetőség van egy inkluzívabb, mindenki számára elérhetőbb és támogatóbb oktatási rendszer kialakítására. Remélem, hogy munkám révén hozzájárulhatok a vendéglátóipari szakoktatók szemléletének formálásához és a szakma általános fejlődéséhez. | |
| 695 | |a 21. század | ||
| 695 | |a együttműködés | ||
| 695 | |a gyakorlati oktatás | ||
| 695 | |a pedagógia | ||
| 695 | |a tanulási technikák | ||
| 700 | 1 | |a Farkas Dr. Julianna |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57669/1/Nagy%20Evelin.%20Egy%C3%BCttnevel%C3%A9s%20a%20szakk%C3%A9pz%C3%A9sben%2C%20avagy%20a%20saj%C3%A1tos%20nevel%C3%A9si%20ig%C3%A9ny%C5%B1%20%C3%A9s%20a%20beilleszked%C3%A9si%2C%20magatart%C3%A1si%20%C3%A9s%20tanul%C3%A1si%20neh%C3%A9zs%C3%A9ggel%20k%C3%BCzd%C5%91%20tanul%C3%B3k%20integr%C3%A1ci%C3%B3j%C3%A1nak%20vizsg%C3%A1lata%20a%20vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%B3ipari%20oktat%C3%A1sban.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57669/2/Nagy%20Evelin%20-%20Farkas.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57669/3/Nagy%20Evelin%20MA%20b%C3%ADr%C3%A1lat.pdf |z Dokumentum-elérés |