Sertéshús előállító termékpálya kihívásainak és lehetőségeinek gazdasági és marketing vonatkozású elemzése, különös tekintettel az alternatív fehérjeforrások vizsgálatára
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | családi vállalkozás húsfogyasztás húsipar koronavírus-járvány (COVID-19) marketingstratégiák |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/57770 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg57770 | ||
005 | 20250325112912.0 | ||
008 | 250325suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a S. Nagy Levente | |
245 | 1 | 0 | |a Sertéshús előállító termékpálya kihívásainak és lehetőségeinek gazdasági és marketing vonatkozású elemzése, különös tekintettel az alternatív fehérjeforrások vizsgálatára |c S. Nagy Levente |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a A dolgozatom a mezőgazdaságra és a húsiparra, azon belül a sertés ágazatra koncentrál az általam meghatározott problémák elemzésével és a jövőbeni kihívások számbavételével, amik az ágazatot érinthetik.Első számú problémaként, az utóbbi időben egyre inkább elterjedő alternatív fehérjeforrásokat emelem ki, amelyek jelentős piacot vesznek el az állati fehérjéktől. Valamint a nagy ütemben fejlődő, mesterséges húskészítmények előállításával foglalkozó cégeket és technológiák is fenyegetést jelenthetnek a jövőben. Ezek a technológiai újítások nyilván nagyban befolyásolhatják a teljes mezőgazdasági szektor jövőjét, emiatt szeretném elemezni a lehetőségeket és ismertetni ennek a folyamatnak a potenciális kimenetelét, valamint a laborhús gyártásra való teljes átállás gazdasági és egyben társadalmi következményeit. Ezek mellett részletesen foglalkozom a húsipar jelenlegi és múltbeli marketing tevékenységével, hogy érthető legyen a hústermékek és a húsfogyasztás folyamatos népszerűség csökkenése.A családom tulajdonában van egy sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalkozás, amit a hosszútávú működésében nyilvánvalóan érintenek a globális trendek és változások, beleértve a laborhús témakörét is. Ennek a vállalkozásnak az elemzésén és példáján keresztül szándékozom bemutatni, hogy az elmúlt években milyen módon alakult a piac a nagyobb gazdasági hatással járó események következtében, mint például a koronavírus járvány vagy az Ukrán háború. Továbbá célom, hogy a kutatásom és piacelemzésem során egy átfogó képet kapjak a sertéságazatban várható tendenciákról, lehetőségekről, fenyegetésekről és ezeknek segítségével javaslatokat tudjak adni a vállalkozásnak, arról, hogy véleményem szerint hogyan lesz lehetséges a jövőben is fenntartható módon a változó körülményekhez alkalmazkodva, továbbra is sikeresen működni. Ez azért fontos, mert a jelenleg bevált stratégiák a mai, rendkívüli ütemben fejlődő és alakuló világban pár éves távlatban nem biztos, hogy megfelelőnek fognak bizonyulni és adott esetben számításba kell venni bizonyos fejlesztési vagy átállási akciókat, amivel a versenyképességet megőrizhetjük a piacon vagy akár előnyre tehetünk szert az ilyen szempontból lemaradottabb gondolkodásmóddal rendelkező versenytársakkal szemben. | |
695 | |a családi vállalkozás | ||
695 | |a húsfogyasztás | ||
695 | |a húsipar | ||
695 | |a koronavírus-járvány (COVID-19) | ||
695 | |a marketingstratégiák | ||
700 | 1 | |a Békési Gábor György |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57770/1/Szakdolgozat_S.Nagy.Levente_AMIDS9_20241206.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57770/2/S_Nagy_Levente_BA_KM_magyar_biralati_lap_BELSO_Bekesi_Gabor.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57770/3/S_Nagy_Levente_BA_KM_magyar_biralati_lap_KULSO_Sarosi_Ferenc.pdf |z Dokumentum-elérés |