Induló vállalkozások a vendéglátásban a siker feltételei egy brunchozó példáján keresztül
Elmentve itt :
| Szerző: | |
|---|---|
| További közreműködők: | |
| Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
| Kulcsszavak: | Brunch finanszírozás induló vállalkozás piackutatás tervezés |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/57842 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg57842 | ||
| 005 | 20250718100820.0 | ||
| 008 | 250718suuuu hu om 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Kohlmann Levente | |
| 245 | 1 | 0 | |a Induló vállalkozások a vendéglátásban |b a siker feltételei egy brunchozó példáján keresztül |c Kohlmann Levente |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a A szakdolgozat célja egy budapesti brunch étterem indításának lehetőségeit vizsgálni, különös tekintettel a piaci igényekre, az üzleti tervezés kulcslépéseire és a pénzügyi modellezés – különösen a cash-flow tervezés – szerepére. A vállalkozás célcsoportját elsősorban egy irodaház dolgozói alkotják, akik számára a gyors, kényelmes, mégis minőségi étkezési lehetőségek iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik. A dolgozatban elméleti háttérként bemutatásra kerülnek a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozó alapfogalmak, az induló vállalkozások sajátosságai, a cégalapítás menete, valamint a vállalkozásindításhoz szükséges pénzügyi, jogi és stratégiai alapok. Kiemelt hangsúlyt kap az üzleti terv szerepe, amely nemcsak a vállalkozás működésének tervezhetőségét biztosítja, hanem elengedhetetlen eszköz a külső források bevonásához is. A kutatási szakaszban primer és szekunder módszerekkel dolgoztam. A primer kutatás során három vendéglátóipari vállalkozóval készítettem strukturált interjút, valamint egy 223 fő által kitöltött online kérdőívet is elemeztem, amely a potenciális vendégkör fogyasztói szokásait, igényeit és árérzékenységét mérte fel. A szekunder kutatás keretében hazai és nemzetközi szakirodalmakat dolgoztam fel, különös figyelmet fordítva a vendéglátás aktuális trendjeire, a finanszírozási lehetőségekre és a kisvállalkozások előtt álló kihívásokra. Az eredmények alapján elmondható, hogy a célcsoport részéről jelentős kereslet mutatkozik a brunch jellegű étkezések iránt, különösen olyan környezetben, ahol gyorsaság, egészségesség és élményfaktor is jelen van. A kutatás rávilágított arra is, hogy a fogyasztók számára elsődleges szempont az étel minősége és ízvilága, amelyet az ár-érték arány, a hangulat és a szolgáltatás színvonala követ. A pénzügyi tervezés során különféle forgatókönyveket vázoltam fel – pesszimista, realista és optimista – a cash-flow modellek segítségével, figyelembe véve a beruházási, működési és marketingköltségeket. A számítások igazolják, hogy egy megfelelően előkészített vállalkozás esetén – különösen tudatos piackutatással és pénzügyi modellezéssel – reális esély nyílik a fenntartható működésre és a hosszú távú sikerre. Összességében a dolgozat azt kívánja igazolni, hogy egy induló vendéglátóipari vállalkozás esetében elengedhetetlen a stratégiai gondolkodás és a több szinten megvalósított tudatos tervezés. A dolgozat modellként is szolgálhat más, hasonló profilú kezdő vállalkozók számára, akik a bizonytalan gazdasági környezet ellenére szeretnének stabil alapokon nyugvó, sikeres üzletet indítani. | |
| 695 | |a Brunch | ||
| 695 | |a finanszírozás | ||
| 695 | |a induló vállalkozás | ||
| 695 | |a piackutatás | ||
| 695 | |a tervezés | ||
| 700 | 1 | |a Piros Adrienn |e ths | |
| 700 | 1 | |a Tasi Péter |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57842/1/Kohlmann_Levente_B865QR.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57842/2/BA_O_Kohlmann_Levente.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57842/3/BA_B_Kohlmann%20Levente.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/57842/4/Kohlmann%20Levente_PSZ_indul%C3%B3%20brunchoz%C3%B3.pdf |z Dokumentum-elérés |