Új ízek, új élet mentes sütemények a jövő cukrászatában

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Rim Viktória Erika
További közreműködők: Lugasi Dr. Andrea Judit
Dokumentumtípus: TDK dolgozat
Kulcsszavak:diabétesz
gluténérzékenység
laktózérzékenység
Mentes étkezés
mentes sütemények
saját receptek
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/57989
Leíró adatok
Kivonat:Rim Viktória ErikaKonzulens:3. aktív félévDr. Habil. Lugasi AndreaSzakoktatóFőiskolai tanárBGE KVIKBGE KVIKÚj ízek, új élet: mentes sütemények a jövő cukrászatában Amióta az eszemet tudom, szeretek sütni, és a nagymamámmal töltött szombatokinspiráltak arra, hogy cukrász legyek. Azóta is célom, hogy saját cukrászdát nyissak, aholkülön műhely foglalkozik majd allergénmentes süteményekkel. Gyakorlati tapasztalattalrendelkezem, hogy mire kell figyelni a mentes sütemények készítésénél. Úgy érzem, ezzelörömet szerezhetek az érzékeny embereknek, mert nem kell lemondaniuk az édesboldogságról.A TDK dolgozatomban kétféle kutatási módszert alkalmaztam: termékfejlesztést ésonline kérdőívet. A kérdőívet a Google Űrlapok segítségével készítettem el, és a közösségihálón keresztül küldtem el szakmabeli kollégáimnak és fogyasztóknak. A kérdőíves kutatáscélja az volt, hogy megvizsgáljam, valóban növekszik-e az érzékeny emberek száma, és haigen, mely allergén élelmiszerekre érzékenyek leginkább.Arra is kerestem a választ, hogy a kérdőívet kitöltők, hogyan gondolják, milyen kihívásokkalkell szembenéznie annak, aki allergénmentes süteményeket készít, és hogy ezek a süteményekbefolyásolják-e a hagyományos sütemények kínálatát és keresletét. A termékfejlesztés sorántöbbféle összetevőtől mentes süteményeket készítettem el, megvizsgálva, hogy ahagyományos összetevő (pl. gluténtartalmú liszt) kicserélése mentes változatra (pl. rizslisztvagy gluténmentes lisztkeverék) hogyan befolyásolja a termék készítésének folyamatát, kell-eváltoztatni a technológián, illetve, hogy a mentes termék minőségében, érzékszervi jellemzőiben megfelel-e az elvárásoknak.A termékfejlesztés eredményesnek bizonyult, mivel, sikerült úgy átalakítani a hagyományos süteményeket, hogy mentesek legyenek bizonyos allergén élelmiszerektől, miközben ízük és állaguk nem tért el jelentősen a hagyományos változatuktól, vagy csak pozitív irányban különböznek.