A magyar fogyasztók egészségmagatartása és a genetikai alapú táplálkozás iránti attitűdjei
Elmentve itt :
| Szerző: | |
|---|---|
| További közreműködők: | |
| Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
| Kulcsszavak: | betegségmegelőzés egészséges életmód egészséges táplálkozás nutrigenomika személyre szabott táplálkozás |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/58102 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg58102 | ||
| 005 | 20250923125606.0 | ||
| 008 | 250923suuuu hu om 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Blága Dominika | |
| 245 | 1 | 2 | |a A magyar fogyasztók egészségmagatartása és a genetikai alapú táplálkozás iránti attitűdjei |c Blága Dominika |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a A dolgozatban a magyar fogyasztók egészségtudatos attitűdjeit és a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások, különös tekintettel a nutrigenomikai genetikai teszt iránti fogadókészségét vizsgáltam. Ennek jelentősége a civilizációs betegségek rohamos elterjedéséből fakad. A kutatás feltárta, hogy bár a megkérdezettek szignifikánsan magas szintű egészségtudatosságról számoltak be önértékelésük alapján, jelentős eltérések mutatkoztak az elsajátított elméleti ismeretek és a ténylegesen alkalmazott egészségvédő magatartásformák között. A nutrigenomika, mint a táplálkozás és a genetikai állomány interakcióját vizsgáló tudományterület, a válaszadók körében még korlátozott ismertséggel bírt, ugyanakkor a betegségmegelőzés és az egészségoptimalizálás területén kínált potenciálja figyelemre méltó érdeklődést generált, azonban releváns aggályok is megfogalmazódtak a módszer megbízhatóságával és az adatvédelemmel kapcsolatban. Ezzel szemben a személyre szabott étrend koncepciója szélesebb körű ismertségnek örvendett. A tanulmány eredményei rávilágítanak a célzott, tudományosan megalapozott tájékoztatási stratégiák, a hiteles információforrások hozzáférhetőségének biztosítása, valamint a lakosság tudatosságának növelése iránti szükségességre a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások szélesebb körű elterjedésének elősegítése érdekében. | |
| 695 | |a betegségmegelőzés | ||
| 695 | |a egészséges életmód | ||
| 695 | |a egészséges táplálkozás | ||
| 695 | |a nutrigenomika | ||
| 695 | |a személyre szabott táplálkozás | ||
| 700 | 1 | |a Dr. Miskolczi Márk |e ths | |
| 700 | 1 | |a Tevely Titanilla Virág |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/58102/1/Bl%C3%A1ga%20Dominika%20szakdolgozat%20%282%29.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/58102/2/Nyilatkozaaaaat.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/58102/3/biralat_Blaga_Dominika_MM_kulsos_biralo%20conv.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/58102/4/Bl%C3%A1ga%20Dominika%20b%C3%ADr%C3%A1lat.pdf |z Dokumentum-elérés |