A magyar fogyasztók egészségmagatartása és a genetikai alapú táplálkozás iránti attitűdjei

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Blága Dominika
További közreműködők: Dr. Miskolczi Márk
Tevely Titanilla Virág
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:betegségmegelőzés
egészséges életmód
egészséges táplálkozás
nutrigenomika
személyre szabott táplálkozás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/58102

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg58102
005 20250923125606.0
008 250923suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Blága Dominika 
245 1 2 |a A magyar fogyasztók egészségmagatartása és a genetikai alapú táplálkozás iránti attitűdjei  |c Blága Dominika  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A dolgozatban a magyar fogyasztók egészségtudatos attitűdjeit és a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások, különös tekintettel a nutrigenomikai genetikai teszt iránti fogadókészségét vizsgáltam. Ennek jelentősége a civilizációs betegségek rohamos elterjedéséből fakad. A kutatás feltárta, hogy bár a megkérdezettek szignifikánsan magas szintű egészségtudatosságról számoltak be önértékelésük alapján, jelentős eltérések mutatkoztak az elsajátított elméleti ismeretek és a ténylegesen alkalmazott egészségvédő magatartásformák között. A nutrigenomika, mint a táplálkozás és a genetikai állomány interakcióját vizsgáló tudományterület, a válaszadók körében még korlátozott ismertséggel bírt, ugyanakkor a betegségmegelőzés és az egészségoptimalizálás területén kínált potenciálja figyelemre méltó érdeklődést generált, azonban releváns aggályok is megfogalmazódtak a módszer megbízhatóságával és az adatvédelemmel kapcsolatban. Ezzel szemben a személyre szabott étrend koncepciója szélesebb körű ismertségnek örvendett. A tanulmány eredményei rávilágítanak a célzott, tudományosan megalapozott tájékoztatási stratégiák, a hiteles információforrások hozzáférhetőségének biztosítása, valamint a lakosság tudatosságának növelése iránti szükségességre a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások szélesebb körű elterjedésének elősegítése érdekében. 
695 |a betegségmegelőzés 
695 |a egészséges életmód 
695 |a egészséges táplálkozás 
695 |a nutrigenomika 
695 |a személyre szabott táplálkozás 
700 1 |a Dr. Miskolczi Márk  |e ths 
700 1 |a Tevely Titanilla Virág  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/58102/1/Bl%C3%A1ga%20Dominika%20szakdolgozat%20%282%29.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/58102/2/Nyilatkozaaaaat.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/58102/3/biralat_Blaga_Dominika_MM_kulsos_biralo%20conv.pdf  |z Dokumentum-elérés 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/58102/4/Bl%C3%A1ga%20Dominika%20b%C3%ADr%C3%A1lat.pdf  |z Dokumentum-elérés