A túlnépesedés hatása az élelmiszeripari ellátási lánc szereplőire
Saved in:
| Main Author: | |
|---|---|
| Other Authors: | |
| Format: | Thesis |
| Kulcsszavak: | ellátási lánc - ellátó hálózat élelmiszeripar fenntartható fogyasztás fogyasztói magatartás környezettudatosság népességrobbanás |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/59146 |
| Abstract: | A szakdolgozat célja, hogy feltárja a fenntartható élelmiszer-fogyasztás iránti fogyasztói attitűdök és magatartásminták jellemzőit, különös tekintettel a Z generáció preferenciáira és elfogadási hajlandóságára az alternatív fehérjeforrásokkal (pl. növényi alapú, laboratóriumban előállított, rovarfehérje stb.) szemben. A dolgozat kvalitatív és kvantitatív módszerekkel vizsgálja a fogyasztói tudatosság, az egészségtudatosság, valamint a környezeti attitűdök hatását az új típusú élelmiszerek elfogadására. Az elemzés alapjául hazai és nemzetközi szakirodalmi források, valamint primer kutatás (online kérdőíves felmérés) szolgálnak. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy bár a fenntarthatóság iránti érdeklődés növekszik, az új típusú élelmiszerek elfogadása még mindig kihívásokba ütközik az ismeretlenség, a kulturális beidegződések és a bizalmatlanság miatt. A dolgozat javaslatokat fogalmaz meg a fogyasztói edukáció és a marketingkommunikáció hatékonyabb irányítására a fenntartható fogyasztás elősegítése érdekében. |
|---|