Gasztroturizmus- a gasztronómia hatása a magyar turisták úti céljaira
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | gasztroturizmus turizmus gasztronómia belföldi turizmus nemzetközi turizmus |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/8867 |
Kivonat: | Kutatásom főként a gasztroturizmus témaköréről fog szólni, azonban érdekes felvetés, hogy vajon a gasztronómia befolyásolja-e a turizmust vagy éppen fordítva. Természetesen ezt a kérdést nem tisztem, nem is célom megválaszolni, hiszen tekinthető akár a "tyúk és a tojás " esetének is. Mindenesetre az egyértelműen megállapítható, hogy mindkét terület erősen hatással van a másikra, egyaránt fejlesztik és formálják egymást. Szinte lehetetlen a két ágazatot egymástól függetlenül vizsgálni, különösen napjainkban, amikor a gasztroturizmus egyre nagyobb teret nyer. Manapság egyre népszerűbbek a különböző gasztronómiai irányultságú tematikus utak, melyek szerveződhetnek egy adott alapanyag, termék köré, de akár egy-egy termelő vidék, vagy város helyi specialitásai köré is. Szintén jellemző utazási motiváció a gasztroturisták körében az egyes gasztronómiai fesztiválok látogatása. Éppen ezért is fontos és érdekes kutatni e területen, hiszen így mélyebb rálátást nyerhetünk a gasztronómia és a turizmus átalakulási, adott esetben akár összeolvadási folyamatairól. |
---|