A hungarikum, mint endogén erőforrás szerepe a helyi fejlesztésben, a Gönci barackpálinka példáján keresztül
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
2019
|
Sorozat: | Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok
2019 No. 1 |
Tárgyszavak: | |
Kulcsszavak: | Endogén erőforrás Helyi gazdaságfejlesztés Mezőgazdaság, vidékfejlesztés Agriculture Endogenous resources Local economic development Rural development |
Online Access: | http://publikaciotar.uni-bge.hu/1612 |
MARC
LEADER | 00000nab a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | publ1612 | ||
005 | 20200707124849.0 | ||
008 | 200204s2019 hu o 000 zxx d | ||
022 | |a 2630-886X | ||
040 | |a BGE Publikációtár Repozitórium |b hun | ||
100 | 1 | |a Ritter Krisztián | |
245 | 1 | 2 | |a A hungarikum, mint endogén erőforrás szerepe a helyi fejlesztésben, a Gönci barackpálinka példáján keresztül |c Ritter Krisztián |h [elektronikus dokumentum] |
260 | |a Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék |c 2019 | ||
300 | |a 45-60 | ||
490 | 0 | |a Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok |v 2019 No. 1 | |
520 | 3 | |a Miközben az elmúlt évtizedekben a helyi erőforrások szerepe a terület- és vidékfejlesztésben határozottan előtérbe került, a számos településen, térségben korábban főszerepet játszó agrárium gazdasági/társadalmi súlya jelentősen csökkent. A Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézete (RGVI) évente szervez vidéki térségekre irányuló kutatásokat, melyek során többek közt az agrárium és az élelmiszertermékek helyi fejlesztési stratégiában betölthető szerepét vizsgáljuk. Hipotézisünk, hogy az endogén forrásokra épülő gazdaságfejlesztés számos hazai kistérség esetében kitörési pontot jelenthet a hosszú távú fejlesztések terén. Ennek vizsgálata az itt ismertetésre kerülő kutatás kapcsán a Magyar Értéktárban nyilvántartott eredetvédett gönci barackpálinka területi hatásaira fókuszálva történt. A gyűjtött szekunder adatok mellé 2014 tavaszán mélyinterjúk készültek a vizsgált hungarikum előállításában, gondozásában résztvevő személyekkel, turisztikai szolgáltatókkal és a helyi vidékfejlesztés fontosabb szereplőivel. A kutatási eredmények igazolták, hogy a hungarikumok előállítása számos közvetlen és közvetett haszonnal jár a vizsgált térségek társadalmának és gazdaságának egészére. Hozzájárul többek között a helyben történő munkahelyteremtéshez és megőrzéshez, a helyi vendéglátás és turizmus serkentéséhez, az alapanyag előállítók és a szeszfőzdék bevételeinek, és így a helyi adóbevételek növekedéséhez. Emellett a kiváló minőségű termékek diverzifikációs lehetőséget nyújtanak a helyi gazdálkodók számára, továbbá a hungarikum védjegy hozzájárul a vizsgált térségek ismertségének növeléséhez is. A vizsgálat azonban arra is rávilágított, hogy nagyobb figyelmet kellene helyezni országosan és helyi szinten is az endogén forrásokra alapozott kézműves termékek értékteremtésére, helyi gazdaságfejlesztési lehetőségeikre. | |
650 | 4 | |a gazdálkodás- és szervezéstudományok | |
695 | |a Endogén erőforrás | ||
695 | |a Helyi gazdaságfejlesztés | ||
695 | |a Mezőgazdaság, vidékfejlesztés | ||
695 | |a Agriculture | ||
695 | |a Endogenous resources | ||
695 | |a Local economic development | ||
695 | |a Rural development | ||
856 | 4 | 0 | |u https://publikaciotar.uni-bge.hu/id/eprint/1612/1/RITTER_Krisztian.pdf |z Dokumentum-elérés |