Fogyasztói szokások bemutatása a gasztronómiai turizmus trendjein keresztül
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | borturizmus fogyasztói szokások gasztronómia rendezvények trendek |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/25838 |
Abstract: | Kutatásom fő célja a fogyasztói szokások feltérképezése a gasztronómia területén, a kereslet és kínálati oldal vizsgálata, a különböző gasztronómiai trendek ismertetése, azok elemzése hazai és nemzetközi viszonylatban is. Személyes érdeklődés és gasztronómia iránti szenvedélyem hatására választottam a témát, és úgy gondolom turizmus szempontjából is ez egy meghatározó ágazat. Szakdolgozati munkámmal válaszokat kerestem azokra a kérdésekre, hogy milyen tényezők befolyásolják az embereket egy vendéglátóhely vagy szolgáltatás kiválasztásánál, a kínálat szemszögéből milyen szokásokhoz, irányzatokhoz szükséges alkalmazkodni, illetve a programlehetőségek, gasztronómiai rendezvények széleskörű bemutatására is törekedtem. Kutatásommal megcéloztam interjúalanynak több vendéglátót a street food jellegtől a Michelin csillagos étteremig, de a vírus okozta nehézségek eredményeként egy online felmérést is végeztem, mellyel a fogyasztók tapasztalataira, hajlandóságára, szokásaira, tájékozódottságára éleztem ki kérdéseimet. Izgalmas kifejezésekkel, új irányzatok megismerésével, még is a múlt erejével fűszerezett munkám eredményeként érdekes következtetésekre jutottam. Saját tapasztalataim alapján is foglalkoztam például a borturizmus világával, illetve az online kérdőív segítségével kiderült melyek azok a fogalmak, gasztronómiai trendek, amelyekre igény van, népszerű, idegen, vagy nincs nagy érdeklődés iránta. |
---|