Szarvasmarha szelethúsok világa és helyzete a magyar gasztronómiában

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Torgyik Vivien
Other Authors: Hidvégi Hedvig
Format: Thesis
Kulcsszavak:húsfogyasztás
sous vide
steak
szarvasmarha
szelethúsok
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/25868
Description
Abstract:Dolgozatom témája a szarvasmarha húsok, azon belül is a szelethúsok, steakek világa, ami véleményem szerint egyre elterjedtebb étel már hazánkban is. Bemutatom az általam fontosnak és izgalmasnak tartott húsmarhákat, amikkel nagyrészt találkozhattak már az emberek, majd a világ és Magyarország szarvasmarha állományát is ismertetem, illetve a marhahús fogyasztást, a Központi Statisztikai Hivatal adatainak használatával. A továbbiakban a steaket vizsgálom, ezen belül a steakhús fajtákat és ezek minősítését, az érlelést, illetve az elkészítési módokat és fontos tudnivalókat a felhasználással kapcsolatosan. Kutatási kérdéseim megválaszolásához 3 budapesti étterem elemzését és egy online kérdőíves felmérést készítettem. Az eredmények alapján az mondható el, hogy a marhahús és a steakfogyasztás lassú ütemben, de növekszik és hogy az emberek nyitnak az új fajta ételek felé, bár azokat inkább vendéglátóhelyen próbálják ki és nem otthon készítik el maguknak. A steak készítés egy új arca a marhahús felhasználásának, ezáltal még nem mindenki ismeri, de hála a „gasztronómiai forradalmaknak”, a médiának és az országszerte nyíló marhára specializálódott éttermeknek, egyre jobban terjed a köztudatban és remélhetőleg a jövőben egyre többen fogják kipróbálni.